Latvijas banka no pērn gūtās peļņas valstij pārskaitīs 48,4 miljonus latu

Latvijas Banka no pagājušajā gadā gūtās peļņas 74,393 miljonu latu apmērā 48,4 miljonus latu ieskaitīs valsts budžetā, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja Latvijas Bankas preses sekretārs Mārtiņš Grāvītis.

Savukārt 26 miljoni latu tiks ieskaitīti Latvijas Bankas rezerves kapitālā.

Šodien centrālās bankas padome ir apstiprinājusi 2009.gada pārskatu, kas papildus finanšu pārskatiem un revidentu ziņojumam satur pārskatu par tautsaimniecības attīstību un monetāro politiku, kā arī sniedz informāciju par centrālās bankas darbību un paveikto tās atbildības jomās - valūtas maiņas politiku, monetārās politikas instrumentiem, ekonomisko analīzi un izpēti, skaidrās naudas apgrozību, maksājumu un norēķinu sistēmām, statistiku u.c.

Pamatojoties uz to, ka Latvijas valdībai un parlamentam ar kopīgiem spēkiem, pieņemot grozījumus pagājušā gada budžetā un apstiprinot šā gada budžetu, izdevies apturēt tālāku ekonomiskās situācijas pasliktināšanos un daļēji kliedēt neziņu, pārskata ievadvārdos Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs stāsta, ka tieši Latvija raksta jaunu finanšu vēstures lappusi, kas rāda piemēru citām valstīm.

Tāpat centrālās bankas prezidents uzskata, ka skaidri sāk iezīmēties ilgtspējīgai attīstībai un izaugsmes nepieciešamās strukturālās pārmaiņas, ko raksturo tas, ka iekšzemes kopproduktā pakāpeniski palielinās ārējos tirgos konkurētspējīgo nozaru daļa, pakāpeniski samazinās būvniecības un mazumtirdzniecības daļa.

Rimšēvičs ir pārliecināts, ka šādas strukturālās reformas padara tautsaimniecību daudz efektīvāku un konkurētspējīgāku, nostiprinot pamatu izaugsmei nākotnē.

"Latvijas izvēlētais krīzes pārvarēšanas risinājums, kas daudzos viesa neticību, jau ir apliecinājis savas priekšrocības. Tomēr nedrīkstam apstāties pie padarītā," pauž Rimšēvičs.

Kā ziņots, Latvijas Bankas peļņa pagājušajā gadā salīdzinājumā ar 2008.gadu pieauga par 39,2%. 2008.gadā Latvijas Bankas auditētā peļņa bija 53,437 miljoni latu.

Kā norādīts Latvijas Bankas mājaslapā, nozīmīgu ienākumu daļu pagājušajā gadā veidoja tīrie procentu ienākumi 66 miljonu latu apmērā, kurus galvenokārt noteica ienākumi no ārvalstu valūtas rezervju ieguldījumiem drošos un augsti likvīdos finanšu instrumentos.

Tomēr pērn tīrie procentu ienākumi samazinājās par 22%, jo 2008.gadā tīrie procentu ienākumi veidoja 84,526 miljonus latu.

Centrālās bankas finanšu pārskats liecina, ka pērn izdevumi darba samaksai samazinājušies par 17,5% - no 15,326 miljoniem latu 2008.gadā līdz 12,643 miljoniem latu 2009.gadā.

Banknošu drukāšanai un monētu kalšanai pērn Latvijas Banka ir tērējusi par 16% vairāk nekā vēl gadu iepriekš. 2009.gadā šim mērķim tika izdoti 4,695 miljoni latu, bet 2008.gadā - 4,046 miljoni latu.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).