FM piedāvās IIN likmi atkal samazināt pēc 2014.gada

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likme varētu tikt samazināta pēc 2014.gada, paredz Finanšu ministrijas (FM) piedāvājums sagatavotajās Nodokļu politikas pamatnostādnēs turpmākajiem gadiem.

Šis gan būs tikai viens no piedāvātajiem virzieniem, par kuru gala lēmums un izšķiršanās būs jāpieņem valdībai. FM kā kopējo virzību patlaban redz tieši nodokļu sloga pārdali no ražošanas uz patēriņu, un IIN mazināšana būtu darbaspēka izmaksu mazināšana. Tomēr tas īstenojams ar pietiekamu lielu atkāpi nākotnē, lai šobrīd nodrošinātu fiskālo stabilitāti, bet, kad tā iegūta, veicinātu uzņēmējdarbības attīstību.

IIN likme no 23% līdz 26% tika palielināta šogad, bet pašnodarbinātajiem tā tika palielināta no 15% līdz 26%.

Kā aģentūrai LETA atzina FM Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace, Nodokļu politikas pamatnostādnēs, ko ministrija ir sagatavojusi, piedāvājusi sabiedriskajai apspriešanai un gatavo prezentēšanai Reformu vadības grupā un Ministru kabinetā, esot iezīmēta iecere par neapliekamā minimuma būtisku palielināšanu, tādējādi radot zināmu progresivitāti ienākuma nodokļa sistēmā un palielinot tieši mazāk nodrošināto iedzīvotāju rīcībā esošos naudas līdzekļus.

Finanšu ministrija saistībā ar IIN piedāvā pakāpeniski paaugstināt ar nodokli neapliekamo minimumu, izvērtēt pastāvošos atvieglojumus, bet pēc 2014.gada izskatīt iespēju samazināt nodokļa likmi.

Kā alternatīvs risinājums tiek vērtēta iespēja ieviest progresīvo IIN sistēmu.

Precīza jaunākā Nodokļu politikas pamatnostādņu versija gan vēl publiski nav pieejama, un nākamnedēļ ar to varētu tikt iepazīstināta valdība.

Jau ziņots, ka Tautas partijas līderis Andris Šķēle rosina izvērtēt iespēju IIN nepiemērot ienākumiem līdz minimālās algas līmenim.

Komentējot šādu ierosinājumu, Melnace norādīja, ka, paaugstinot neapliekamo minimumu no pašreizējiem 35 līdz 180 latiem mēnesī, budžeta ieņēmumi samazinātos vairāk nekā par 300 miljoniem latu.

Ekonomika

Lai Eiropas Centrālā banka (ECB) varētu droši turpināt mazināt likmes, būtu jāredz skaidra tendence, ka sāk samazināties pakalpojumu cenu inflācija, intervijā aģentūrai LETA teica Latvijas Bankas prezidents un ECB padomes loceklis Mārtiņš Kazāks.

Svarīgākais