SVF paaugstina 2010.gada ekonomiskā pieauguma prognozi Austrumeiropai

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) savā jaunākajā ziņojumā par globālo ekonomiku paaugstinājis 2010.gada ekonomikas izaugsmes prognozi Austrumeiropai.

SVF sagaida, ka 2010.gadā Centrāleiropas un Austrumeiropas ekonomika piedzīvos pieaugumu 2,8% apmērā, salīdzinot ar janvārī prognozēto 2% pieaugumu. Tomēr Latvija, Lietuva un Ungārija šogad uzrādīs sliktākos rezultātus reģionā, prognozē SVF.

Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad samazināsies par 4%, Lietuvas par 1,6%, bet Ungārijas par 0,2%.

Visstraujākais pieaugums gaidāms Slovākijai - aptuveni 4,1% apmērā pēc 2009.gadā piedzīvotās 4,7% lejupslīdes.

Savukārt Polija, kas 2009.gadā bija vienīgā Eiropas Savienības (ES) valsts, kas izvairījās no recesijas, šogad piedzīvos ekonomikas pieaugumu 2,7% apmērā un 2011.gadā 3,2% apmērā, prognozē SVF.

Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ekonomiku augšupeju veicinās globālās tirdzniecības atlabšana.

"Globālās tirdzniecības normalizēšanās ievērojami nākusi par labu eirozonas un augošās Eiropas pieaugumam," teikts SVF jaunākajā ziņojumā par globālo ekonomisko stāvokli.

"Ekonomikas atlabšanu arī veicina [valdību] realizētie politiskie pasākumi, tostarp pieņemtie mēri makroekonomikas un finanšu sektoru atbalstam un daudzpusēju institūciju koordinētā palīdzība vissmagāk skartajām ekonomikām," teikts ziņojumā.

Atsevišķās valstīs ekonomikas atlabšanu kavēs fiskālās un ārējās nelīdzsvarotība, kaut arī daudzviet krīzes laikā tekošā konta deficīts ir mazinājies.

Krievijai SVF šogad prognozē 4% ekonomikas pieaugumu, bet nākamgad 3,3% apmērā pēc 2009.gadā piedzīvotās 7,9% lejupslīdes.

Arī Ukrainai fonds šogad un nākamgad prognozē ekonomikas pieaugumu 4% apmērā pēc pagājušā gadā piedzīvotās ekonomikas lejupslīdes 7,9% apmērā.

Svarīgākais