Parādnieki sūdzās par parādu piedzinēju 90. gadu metodēm

© Scanpix

Lai gan pēdējā laikā presē izskanējusi informācija, ka parādu piedziņas kompānija "Paus Konsults" ir pretimnākoša parādniekiem, kuri ir gatavi maksāt savu iespēju robežās, nesen kāda no Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) biedrēm piedzīvoja gluži pretēju situāciju, nra.lv informēja LAKRA pārstāve Laura Grīnberga.

Šai sievietei ir parāds firmā "Credit 24" – 250 lati, bet, nenokārtoto maksājumu dēļ, saistības ir pārņēmis "Paus Konsults" un parāda apmērs ar soda procentiem ir izaudzis līdz 380,79 latiem. Tā kā viņas ienākumi ir būtiski samazinājušies (trīs cilvēku ģimenei tie šobrīd ir 140 lati mēnesī), tāpēc savu iespēju robežās viņa šobrīd maksā parādu piedzinējiem 5 latus mēnesī.

Brīvdienas rītā šai sievietei piezvanīja "Paus Konsults" parādu piedzinējs Jānis, kurš uzstāja, lai sieviete maksā vairāk nekā iepriekšminētos 5,00 latus, pretējā gadījumā būs jāķeras pie 90. gadu metodēm un jābrauc pie sievietes uz mājām.

"Pēc šī zvana man iestājās panika. Vai viņi tiešām var mani nogalināt?" jautāja sieviete. Atguvusies no uztraukuma, viņa mēģināja sazināties ar "Paus Konsults" Parādu piedziņas daļas vadītāju Inu Hofmani, kas nekomentēja darbinieka Jāņa rīcību, bet piedraudēja ar tiesu darbiem un paziņoja, ka tuvākajā laikā sievietei ir jāsamaksā 50 lati, lai parādu piedziņas uzņēmums turpinātu ar viņu sarunas. "I. Hofmane man teica, lai es aizņemos naudu no kāda un samaksāju parādu viņiem. Bet tad jau man būs vēl viens parāds!" uzsvēra LAKRA biedre.

Pēc LAKRAs ieteikuma sieviete vērsās policijā ar iesniegumu par Jāņa draudiem, tomēr policija atteicās pieņemt šo iesniegumu, uzskatot, ka tam nav pamata. "Policijai šāds iesniegums ir jāpieņem, pretējā gadījumā viņi rīkojas prettiesiski" uzskata LAKRA valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko. "Cik es saprotu, tad policistiem algas tiek maksātas no valsts nodokļu maksātāju naudas, tātad draudu gadījumā viņiem ir jāaizstāv iedzīvotāji." Konkrētajā situācijā sievietei ir jāsūta iesniegums policijai ierakstītas vēstules veidā, kā arī viņa var sūdzēties augstākstāvošai amatpersonai par konkrētā policijas darbinieka rīcību.