Kampars ar Krievijas transporta ministru pārrunā Latvijas eksporta iespējas uz Krieviju

Šodien ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) Maskavā tikās ar Krievijas transporta ministru Igoru Ļevitinu un apsprieda iespējas vienkāršot Latvijas pārtikas u.c. produktu eksportu uz Krieviju, kā arī padziļināt sadarbību transporta jomā, tai skaitā palielināt dzelzceļa kravu apjomus, biznesa portālu "Nozare.lv" informē Ekonomikas ministrijas sabiedrisko attiecību nodaļā.

Kampars tikās ar Ļevitinu, kurš ir arī Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas ekonomiskās, zinātniski-tehniskās, humanitārās un kultūras sadarbības jautājumos līdzpriekšsēdētājs, lai apspriestu aktualitātes ekonomiskās sadarbība jomā un gatavošanos šā gada jūnijā Pleskavā plānotajai Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas sēdei.

Ministri apsprieda divpusējās ekonomiskās sadarbības veicināšanas perspektīvas un atzina, ka ir svarīgi veicināt informācijas apmaiņu par eksporta un investīciju iespējām, kā arī paplašināt lietišķos kontaktus.

Tikšanās laikā Kampars uzsvēra, ka Latvija atbalsta Krievijas iestāšanos Pasaules Tirdzniecības organizācijā, kā arī izteica cerību, ka Krievija īstenos liberālu tirdzniecības politiku, tai skaitā Krievijas, Kazahstānas un Baltkrievijas muitas ūnijas ietvaros.

Ministri nolēma veicināt nolīguma saskaņošanas procesu par pierobežu teritoriju iedzīvotāju braucienu atvieglošanu.

Tāpat tika pārrunāts jautājumus, kas saistīti ar Latvijas-Krievijas sadarbības līgumu sagatavošanu, un ministri vienojās iespējami ātrāk noslēgt divpusējos sadarbības līgumus, tostarp ekonomikas jomā - par nodokļu dubulto neaplikšanu, par sadarbību tūrisma jomā.

Kā ziņots, Latvijas-Krievijas starpvaldību komisijas ceturtā sēdē šā gada 4.jūnijā plānots apspriest Latvijas-Krievijas divpusējās ekonomiskās sadarbības attīstības perspektīvas, īpaši enerģētikas, tirdzniecības, tūrisma, lauksamniecības jautājumos, kā arī sadarbību zinātniski tehniskajā, humanitārajā un kultūras jomā.

Paredzēts, ka pirms sēdes, 3.jūnijā, notiks arī Latvijas-Krievijas uzņēmēju biznesa forums.

Kā ziņots, 2009.gadā Krievija bija Latvijas trešā lielākā partnere pēc preču eksporta, sestā lielākā partnere pēc pakalpojumu eksporta, kā arī Latvijas otrā lielākā partnere pēc kopēja tirdzniecības apgrozījuma.

2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, kopējais tirdzniecības apgrozījums ar Krieviju samazinājās par 31% un sasniedza 1392 miljardus ASV dolāru (aptuveni 713 956 800 latu). Preču eksports samazinājās par 28%, sasniedzot 450 miljonus ASV dolāru (aptuveni 230 805 000 latu), bet preču imports samazinājās par 37%, sasniedzot 719 miljonus ASV dolāru (aptuveni 368 775 100 latu).

Galvenās Latvijas eksporta preces uz Krieviju bija pārtikas rūpniecības produkti, ķīmiskās rūpniecības un saskarnozaru produkcija, mašīnas, mehānismi, elektriskās iekārtas.

Savukārt no Krievijas Latvija ieveda minerālos produktus (kurināmo naftu un tās produktus), metālus un to izstrādājumus un citas preces.

Savukārt pakalpojumu eksports 2009.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, palielinājās par 9,6%, sasniedzot 130,5 miljonus ASV dolāru (aptuveni 66 933 450 latu), un pakalpojumu imports samazinājās par 31%, sasniedzot 92 miljonus ASV dolāru (aptuveni 47 186 800 latu).

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais