Šogad cenas samazināsies vidēji par 1%, bet pērn bija 1,2% deflācija

Pērn 12 mēnešu deflācija bija 1,2%, teikts Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar Finanšu ministriju sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī.

Ziņojumā teikts, ka patēriņa cenu samazinājums aizsākās 2008.gada novembrī, ko nedaudz piebremzēja administratīvi regulējamo cenu kāpums, kā arī pievienotās vērtības nodokļa un akcīzes likmju palielinājums 2009.gada sākumā. Pirmās uz iekšējā pieprasījuma kritumu reaģēja preču cenas, kas sāka samazināties jau 2008.gada otrajā pusē, bet pakalpojumu cenas samazinājās, sākot tikai ar 2009.gada martu.

Pagājušā gada decembrī mēneša laikā patēriņa cenu līmenis samazinājās par 0,5%. Cenu samazinājums bija vērojams deviņus mēnešus pēc kārtas, un to galvenokārt noteica cenu samazinājums apģērbiem un apaviem, kas noteica pusi no visa cenu samazinājuma. Tāpat cenu samazināju ietekmēja cenu kritums transporta pakalpojumiem un mājokļa apsaimniekošanai. Tajā pašā laikā cenas pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem pieauga, kas kopējo cenu līmeni ietekmēja par 0,1%.

Cenu līmenis 2010.gada janvārī, salīdzinot ar 2009.gada decembri, pieauga par 0,2%. Janvārim tas ir neraksturīgi mazs cenu pieaugums, un to lielā mērā nosaka zemais pieprasījuma līmenis. Tādējādi 2010.gada cenu izmaiņas janvārī var raksturot jau kā virzību uz deflācijas samazināšanos. Par to liecina relatīvi lielāks cenu pieaugums (koriģēts ar nodokļu inflāciju) pārtikai, mazāks janvāra cenu samazinājums apģērbiem un apaviem. Turklāt jāatzīmē arī cenu palielinājums degvielai, kas šogad janvārī bija 3,5%. Savukārt pakalpojumu cenu grupās izmaiņas janvārī salīdzinājumā ar iepriekšējā gada janvāri kopumā bija līdzīgas.

Šī gada februārī patēriņa cenas saglabājās janvāra līmenī, tomēr izmaiņas atsevišķās preču un pakalpojumu grupās bija atšķirīgas. Mēneša laikā cenas kāpa pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakai, veselības aprūpei un transporta pakalpojumiem. Savukārt uz kopējo cenu līmeni pazeminoša ietekme bija cenu samazinājumam apģērbiem un apaviem, mājokļa iekārtošanai un mājturības piederumiem, viesnīcu un restorānu, kā arī sakaru pakalpojumiem.

Kopumā gada laikā cenas ir sarukušas par 4,2%. Precēm cenas ir samazinājušās par 3,9%, bet pakalpojumiem – par 4,8%.

Šogad cenu kritums tupināsies un gada laikā cenas samazināsies vidēji vēl par 1%, teikts Ekonomikas ministrijas sadarbībā ar Finanšu ministriju sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par makroekonomisko situāciju valstī.

Ziņojumā teikts, ka, pēc februāra datiem, 12 mēnešu deflācija ir 4,2% un sagaidāms, ka cenu kritums tupināsies un gada laikā cenas samazināsies vidēji vēl par 1%.

Šogad kopējo cenu līmeni joprojām mazinās vājais pieprasījums, kas saistīts ar iedzīvotāju ienākumu samazinājumu, ko noteiks algu pazemināšana kā valsts, tā privātā sektorā, kā arī augstais bezdarba līmenis.

Tomēr, neraugoties uz vājo iekšējo pieprasījumu, paredzams, ka pārtikas un enerģijas cenas šogad var arī palielināties.

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.