Kredītņēmēju apvienība: Banku līgumsodi iedzen cilvēkus vēl lielākā parādu verdzībā

Dažu banku aprēķinātie līgumsodi iedzen cilvēkus vēl lielākā parādu verdzībā, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Kredītņēmēju apvienības valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko.

Viņaprāt, bankas Latvijā atgriezušās pie dzimtbūšanas, apzināti iedzenot iedzīvotājus nopietnās papildus parādsaistībās un mēģinot nopelnīt vairāk nekā 100% no grūtībās nonākušiem kredītņēmjiem, jo dažu banku aprēķinātie līgumsodi pārsniedzot kredīta pamatsummu.

Šādu banku rīcību apstiprinot Kredītņēmēju apvienības rīcībā nonākušās vēstules, apgalvo Gorenko.

Piemēram, viena no vēstulēm liecina, ka AS "Parex banka" 2009.gada 30.decembrī informējusi savu klientu par neatmaksāto kredītu, kura pamatsumma ir 46 700 eiro (32 821 lats), bet nokavējuma procenti aprēķināti 47 326 eiro (33 260 latu) apmērā.

Līdzīgā situācijā esot nonācis arī kāds "Nordea bankas" klients, kura parāda pamatsumma ir 99 971 eiro (70 259 lati) savukārt līgumsoda apmērs - 120 980 eiro (85 024 lati).

"Būtu interesanti noskaidrot, vai, piemēram, "Nordea banka" Somijā grūtībās nonākušiem kredītņēmējiem arī piemēro šādus soda procentus," sacīja Kredītņēmēju apvienības jurists Jānis Āboliņš.

"Turklāt tā vien izskatās, ka banku juristi ignorē jaunāko tiesu praksi par samērīguma principu vai arī izmanto cilvēku ekonomisko bezpalīdzību, jo, lai pieteiktu tiesā prasību, kas atceltu līgumsodu, jārēķinās ar tiesu izdevumiem līdz 10% apmērā no prasības summas," norāda Āboliņš.

Latvijas Kredītņēmēju apvienība ir nevalstiska, nepolitiska un brīvprātīga iedzīvotāju izveidota sabiedriska organizācija, kas cenšas palīdzēt kredītņēmējiem, konsultējot un pārstāvot viņu intereses sarunās ar bankām un valsts amatpersonām.

Kā liecina informācija Kredītņēmēju apvienības mājaslapā, patlaban tajā iestājušies 1552 biedri.