Latvijas Banka prognozē reģistrētā bezdarba pieaugumu aprīlī

Kaut arī reģistrētā bezdarba līmeņa pieaugums ir kļuvis lēnāks un aprīļa sākumā pat novērots neliels samazinājums, Latvijas Bankas ekonomikas eksperts Oļegs Krasnopjorovs sagaida, ka aprīlī reģistrētā bezdarba līmenis tomēr pieaugs.

Pieaugumu pamatā ietekmēšot ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita pārrēķins. Katra gada aprīlī tiek pārrēķināts ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits - šoreiz no 2008.gada uz 2009.gada datiem. Tā kā 2009.gadā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaits saruka, tam būs palielinoša ietekme uz bezdarba līmeņa aprēķinu, skaidro centrālās bankas ekonomists.

Saskaņā ar viņa prognozēm ekonomiski aktīvo iedzīvotāju pārrēķins reģistrētā bezdarba līmenī varētu palielināt līdz 0,2 procentu punktiem.

Savukārt lēnāku bezdarba pieaugumu martā Latvijas Bankas eksperts skaidro ar to, ka pieaug bezdarbnieka statusu zaudējušo cilvēku skaits, bet cilvēku skaits, kam piešķirts bezdarbnieka statuss, samazinājās tikai nedaudz.

Tomēr dati rādot, ka arvien vairāk cilvēku bezdarbnieka statusu zaudējuši, jo atraduši pastāvīgu darbu, nevis tādēļ, ka nav pildījuši bezdarbnieka pienākumus. Martā pastāvīgu darbu atrada 5600 reģistrēto bezdarbnieku un pie tam šis skaitlis neiekļauj 100 latu programmas un citus pagaidu darbu nodarbinātos, kuru martā bija rekordliels skaits - 23 400 reģistrēto bezdarbnieku.

Krasnopjorovs norāda, ka par pieaugušām, bet pagaidām nepietiekamām, iespējām atrast darbu liecina arī brīvo darba vietu skaita dinamika - martā beigās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) reģistros bija 1700 vakanču, bet pagājušā gada beigās brīvas bija tikai 1400 vakances.

"Lai gan tas salīdzinājumā ar bezdarba līmeni ir ļoti zems skaitlis, taču tendence ir kāpjoša," atzīst eksperts.

Savukārt aprīļa sākumā novēroto reģistrētā bezdarba samazinājumu par 0,1% viņš skaidro ar mazāku NVA apmeklējumu pirmssvētku un pēcsvētku dienās.

Kā ziņots, NVA apkopotā operatīvā informācija liecina, ka aprīļa sākumā pirmo reizi divu gadu laikā novērots neliels reģistrētā bezdarba līmeņa samazinājums - par 0,1%.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja NVA direktore Baiba Paševica, patlaban bezdarba līmenis Latvijā ir 17,2%, kas ir par 0,1% mazāk nekā marta beigās. Ja marta beigās NVA datubāzē bija reģistrēti 194 253 bezdarbnieki, tad tagad tie ir 192 950 cilvēki.

Vislielākais bezdarba līmeņa samazinājums bijis Dobeles filiālē - par 0,5%, bet Saldus, Liepājas, Alūksnes, Krāslavas filiālēs - par 0,4%.

Rīgā bezdarbs ir 12,8% apmērā, kas ir par 0,1% mazāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Augstākie bezdarba rādītāji vēl joprojām ir Latgalē - 22,9%, zemākie Rīgas reģionā - 14,1%.

Kā ziņots, reģistrētā bezdarba līmenis valstī 2010.gada marta beigās bija 17,3% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Valstī bezdarba līmenis salīdzinājumā ar 2010.gada februāri bija pieaudzis par 0,2% punktiem jeb palielinājies par 2221 cilvēku. 5572 NVA reģistrētie bezdarbnieki martā iekārtojās darbā. Savukārt NVA aktīvo nodarbinātības pasākumu ietvaros 23 386 bezdarbnieki martā bija nodarbināti uz laiku.

Nodarbinātības valsts aģentūrā uzskaitē 2010.gada marta sākumā bija 192 032, marta beigās - 194 253 bezdarbnieki. 2010.gada martā bezdarbnieka statuss tika piešķirts 16 349 personām.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).