Eksperti: Kreditori savus parādniekus aizvien agrāk nodod parādu piedzinēju rokās

Kreditori aizvien agrāk nodod debitorus parādus piedzinēju rokās, lai process notiktu pēc iespējas īsākā laika posmā, liecina parādu piedziņas kompānijas Intrum Justitia apkopotie dati.

Parādu piedziņas kompānija Intrum Justitia ir veikusi parādu piedziņas ātruma analīzi ekonomikas pirmskrīzes un krīzes periodā, un secina, ka, salīdzinot ar 2007./08. gadu, pašlaik parādu piedziņa process noslēdzas daudz ātrāk. Lai atgūtu parādu līdz 100 latiem, jāpatērē aptuveni mēnesis laika, savukārt virs 1000 latiem - līdz pusotram mēnesim.

"Kādreiz bija lietas, kurās rēķinu apmaksa bija kavēta pat 181 dienas, taču tagad prasības pret parādniekiem pie parādu piedzinējiem nonāk daudz ātrāk, vidēji jau pēc 150 dienām. 2007./08 gadā parādu piedziņa norisēja ilgāk, jo bieži tie bija, jau iesniedzot, bija "veci". Tagad ļoti daudz kreditoru lietu nodod piedziņā tiklīdz ir kavēts maksājums un parādnieks tā apmaksu nav veicis pēc pirmā vai otrā atgādinājuma. Vēršoties pēc palīdzības iespējami agrāk, naudas atgūšanas iespēja ir lielāka nekā gadījumos, kad to dara pēc ilgāka laika posma," saka parādu piedziņas kompānijas Intrum Justitia direktore Agnese Priedīte.

A.Priedīte norāda, ka kreditori pašlaik atrodas finansiāli grūtā situācijā un tāpēc vēlas, lai parādu piedziņa tiktu veikta pēc iespējas ātrāk, kas savukārt būtiski uzlabo atgūšanas ātrumu. 2009/10. gadu Intrum Justitia kopējo debitoru parādu piedziņas ātrums liecina, ka juridiskām personām parāds līdz 100 latiem tiek piedzīts vidēji 27 dienās - savukārt 2007./08. gadā tas prasīja vidēji 61 dienas. "Patlaban ir samazinājies kavējuma ilgums, kad kreditori vēršas parādu piedziņas firmās pēc palīdzības savas naudas atgūšanā. Iepriekš daudz kreditoru aptuveni gadu paši centās parādnieku pārliecināt par nepieciešamību norēķināties, bet patlaban viņi mūsu palīdzību meklē jau pēc diviem, trīs mēnešiem. Tas liecina, ka uzņēmējiem ir vērā ņemamas grūtības ar apgrozāmajiem līdzekļiem. Šis fakts mudina tos vērsties pie parādu piedziņas kompānijām ar salīdzinoši jauniem parādiem, iespējams, arī pret ilglaicīgiem un iepriekš uzticamiem sadarbības partneriem," saka Agnese Priedīte.

2007./08 gadā parāds juridiskajām personām virs tūkstoš latiem tika piedzīts 142 dienā, savukārt 2009./10. gadā piedziņas laiks sarucis līdz 47 dienām.

Intrum Justitia darbojas arī privātpersonu parādu piedziņā. Pēc kompānijas datiem, viena parāda līdz simt latiem piedziņas ātrums ir 48 dienas, savukārt virs 100 latiem - 73 dienas. "Liela daļa kavētāju paši zvana, skaidro situāciju un kopā ar parāda piedziņas speciālistu meklē risinājumu," teic Agnese Priedīte.

Intrum Justitia ir viena no lielākajām inkasso un kredītmenedžmenta pakalpojumu sniedzēju grupām Eiropā gan pēc ieņēmumiem, gan pēc atgūto parādu kopējā apjoma. Ar Latvijas biroja atvēršanu 2002. gada septembrī, Intrum Justitia turpina realizēt savus ilgtermiņa mērķus - nostiprināties Baltijā un kļūt par līderi šajā tirgus segmentā. Intrum Justitia piedāvā efektīvu un kvalitatīvu apgrozāmo līdzekļu menedžmentu, kas veicina uzņēmumu naudas plūsmas optimizēšanu.