Enefit elektrības tirgū saskata diskrimināciju

Lai gan Latvijā elektrības tirgus ir atvērts jau divus gadus, mūsu valstī salīdzinājumā ar kaimiņvalstīm vismazāk klientu ir izmantojuši iespēju mainīt elektrības piegādātāju. Igaunijas elektroenerģijas ražotāja Eesti Energia meitas uzņēmums SIA Enefit uzskata, ka Latvijā elektrības tarifu struktūra ir necaurredzama un atvērtā tirgus klienti tiek diskriminēti.

Pēc Enefit valdes priekšsēdētāja Aivara Tihane vērtējuma, Latvijā starp visām trim Baltijas valstīm ir vismazākā konkurence. Latvijā elektrības tirgū darbojas tikai divi nozīmīgi spēlētāji – Latvenergo un Enefit. Lietuvā ir 7 aktīvi tirgus spēlētāji, bet Igaunijā trīs.

Brīvā tirgū dārgāka

Atvērtajā elektrības tirgū atšķirībā no regulētā klients slēdz līgumu ar elektrības piegādātāju uz noteiktu laiku un šajā laikā saņems elektrību par līgumā fiksēto cenu. Latvijā populārākais termiņš atvērtā tirgū ir gads, Lietuvā šobrīd deviņi mēneši – tas ir, līdz gada beigām, savukārt Igaunijā Latvenergo klienti šobrīd visbiežāk izvēloties 3 mēnešu termiņu, bet Eesti Energia klienti – 6 līdz 9 mēnešu termiņu. Enefit rīkotājdirektors Jānis Bethers to Neatkarīgajai skaidroja ar klientu cerībām uz elektrības cenas kritumu, tāpēc daudzi dod priekšroku īsākam termiņam. Arī J. Bethers neredz objektīvu iemeslu elektrības cenu būtiskam palielinājumam tuvākajos gados.

Savukārt regulētajā tirgū maksa par elektrību ir atkarīga no tajā brīdī spēkā esošā tarifa. Tas nozīmē, ka elektrības cena gada laikā var mainīties vairākas reizes.

J. Bethers atzina, ka šobrīd Latvijā elektrība brīvā tirgū ir dārgāka nekā regulētajā tirgu.

"Taču tas nenozīmē, ka es nesaskatītu brīvā tirgus priekšrocības. Enefit iestājas pat konkurences palielināšanu un brīvā tirgus attīstību," uzsvēra J. Bethers.

Saskata diskrimināciju

Lai gan Latvijas patērētājiem tiek uzsvērts, ka regulētā elektrības cena nemainīsies, tai pašā laikā tiek akceptēti jauni Augstsprieguma tīklu un Sadales tīkla tarifi, kā arī palielināta obligātā iepirkuma komponente. "Tas nozīmē, ka agri vai vēlu tiks mainīta arī regulētā elektrības cena galapatērētājiem. Tā ir atvērtā tirgus klientu diskriminācija," uzskata A. Tihane.

Enefit bija iesniedzis prasību Administratīvajā rajona tiesā pret Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas lēmumu paaugstināt Sadales tīkla sadales sistēmas pakalpojumu tarifus no 2008. gada 1. februāra, nemainot gala tarifus līdz 2008. gada 1. aprīlim. Šā gada 6. janvārī Administratīvā rajona tiesa nolēma apmierināt SIA Enefit prasību un piesprieda atcelt SPRK lēmumu. Šāds lēmums nosaka, ka AS Sadales tīkls ir jāatmaksā starpība visiem atvērtā tirgus klientiem, kas šo divu mēnešu laikā bija spiesti maksāt paaugstinātus tīkla tarifus. Sadales tīkls un SPRK ir iesnieguši apelāciju par pirmās instances tiesas lēmumu.

Enefit arī uzskata, ka SPRK ir jādod lielākas pilnvaras un atvērtā tirgus problēmu risināšanā jāiesaista Konkurences padome, kā arī iesaka elektrības rēķinos atspoguļot visas elektrības cenu veidojošās komponentes.

Domā par investīcijām

Enefit elektroenerģijas piegādi Latvijas klientiem sāka pirms trim gadiem. Pirmais klients šā uzņēmuma saražoto enerģiju saņēma 2007. gada 1. jūlijā. Šobrīd uzņēmumam ir 125 klienti Latvijā, un viņiem pārdotā elektroenerģija 2009. gadā aizņēma 5,5 procentus tirgus. Līdz šim elektroenerģiju no Enefit iepērk vien uzņēmumi, lielākoties tādi, kuri patērē daudz enerģijas, piemēram, Līvu akvaparks, AGA, Cēsu alus un citi. Teorētiski arī privātpersonām būtu iespēja pirkt Igaunijā ražotu enerģiju, taču praktiski pagaidām neviena mājsaimniecība to nedara. Lai gan klientu interese esot liela, tomēr, pēc A. Tihanes prognozēm, uzņēmums alternatīvu elektrības piegādi Latvijas mājsaimniecībām plāno nodrošināt viena līdz trīs gadu perspektīvā.

Eesti Energia Igaunijā apsaimnieko arī siltumtīklus. A. Tihane neslēpa, ka uzņēmumam ir interese par investīcijām arī Latvijā, taču tas nenozīmējot, ka Igaunijas elektrības ražotājs gatavotos siltuma ražošanai Latvijā. "Mūsu primārais uzdevums ir elektrības ražošana," uzsvēra A. Tihane.

***

BALTIJAS TIRGUS SALĪDZINĀJUMS

Latvija Igaunija Lietuva

Regulēto cenu likvidēšana

konkrētam patērētāju lokam 2008.05.15. 2010.04.01. 2010.01.01.

Pilnīga regulēto cenu likvidēšana 2015.01.01. 2013.01.01. 2015.01.01.

Aktīvi tirgus spēlētāji 2 3 7

Klientu proporcija, kas mainījuši tirgotāju 10% 155 25%

Avots: Enefit

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".