Viesnīcas cenšas "izdzīvot", izīrējot numuriņus kā dzīvokļus

© ss.lv

Cīnoties ar tūristu trūkumu, kas raksturīgs klusajai rudens, ziemas un agra pavasara sezonai, kā arī mēģinot "savilkt kopā galus", lai nomaksātu 21% PVN likmi, Latvijas viesnīcas visu ziemu un agro pavasari centušās atpūtnieks pievilināt ar dažādām akcijām un atlaidēm. Viens no veidiem- izīrēt numurus uz mēnesi par dzīvokļa cenu.

Kā zināms līdz šim viesnīcas - līdzīgi kā citas tautsaimniecības nozares - bija spiestas valsts budžetam maksāt pievienotās vērtības nodokli (PVN) 21% apmērā. Un, lai gan pirms dažām nedēļām Saeima atbalstīja PVN likmes samazināšanu viesnīcām no 21% uz 10%, izmaiņas stāsies spēkā vēl tikai pēc mēneša. Bet tas, savukārt, nozīmē, ka viesnīcām joprojām jācīnās par izdzīvošanu kā, nu, katra māk.

Tūrisma nozares pārstāvji jau daudzkārt ir uzsvēruši, ka 21% PVN likme liedza Latvijas viesnīcām un visai tūrisma nozarei kopumā konkurēt ar Lietuvas un Igaunijas tūrisma nozari. Turklāt jo īpaši sāpīgs šis moments bija "klusajā" jeb rudens un ziemas sezonā, kad atpūtnieku un tūristu bija krietni maz.

Nevar noliegt, nozare ar likumdevēju pretimnākšanu ir apmierināta. Tā, piemēram, Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas prezidents Jānis Naglis uzskata, ka ar PVN likmes samazināšanu nozares darba vietu skaits pakāpeniski palielināsies par vismaz 2000, Latvijas tūrisma nozare atgūs konkurētspēju reģionā starp kaimiņvalstīm un tuvākajām Eiropas Savienības valstīm.

Taču prakse pierāda, ka nelielajiem uzņēmumiem joprojām ir jādomā kā "noturēties uz ūdens" un sagaidīt vasaru, kad tūristu būs vairāk.

Šķiet, dažādas akcijas un atlaides, kuras šajā pavasarī saviem klientiem piedāvāja teju visas viesnīcas, nevienu vairs nepārsteidz. Taču iespēja noīrēt viesnīcas numuriņu kā dzīvokli, šķiet, ir jaunums Latvijas tirgū.

nra.lv uzmanību pievērs kāds sludinājums portālā ss.lv. Sludinājums ziņoja, ka viesu nams "Priedes" izīrē "divistabu dzīvokli pašā Jūrmalas sirdī-Majoros, Jomas ielā. Silts, saulains divistabu dzīvoklis ar visām ērtībām."

Sazinoties ar viesnīcas pārstāvjiem, nra.lv noskaidroja, ka uzņēmēji visu ziemas periodu kā arī vēl aprīlī izīrē viesnīcas numurus vidēji par 60 latiem mēnesī, savukārt jau maijā cen būšot augstāka, bet sākot ar jūniju pat 250 lati mēnesī. Uzņēmējs klāstīja, ka spert šādu soli spieduši sarežģītie apstākļi- ziemā un agrā pavasarī atpūtnieku ir maz, jo īpaši Jūrmalā, kas ir vasaras kūrortpilsēta.

Samaksājot 60 latus mēnesī, viesis var tikt pie 8 līdz 15 kvadrātmetrus lielas istabas ar kopēju dušu. Tiesa, par elektrību un citiem komunālajiem pakalpojumiem īrniekam nav jāmaksā. Viesnīcas pārstāvis klāsta: lai gan "dzīvokli" viesnīcā īrniekam ir jāuzkopj pašam, katru rītu par aptuveni 2 latiem varot tikt pie brokastīm un kopsumā šāda dzīvošana, viņaprāt, iznākot lētāka nekā mitināšanās pašam savā dzīvoklī.