Dabasgāzes akcīzes nodokli ieviesīs 1.jūlijā

© nra.lv

Otrdien, 6. aprīlī, Ministru kabineta (MK) sēdē tika atbalstīti Finanšu ministrijas sagatavotie grozījumi likumā par akcīzes nodokli.

Likumprojekts paredz pārcelt akcīzes nodokļa dabasgāzei piemērošanas uzsākšanu no šā gada 1. maija uz šā gada 1. jūliju, kā arī paredz precizēt akcīzes nodokļa piemērošanas nosacījumus dabasgāzei, nosakot, ka dabasgāzes piegādātājs aprēķina un maksā akcīzes nodokli par galalietotājiem piegādāto dabasgāzes daudzumu.

Grozījumi nepieciešami, lai akciju sabiedrības "Latvijas Gāze” tehniski varētu piemērot un aprēķināt budžetā maksājamo akcīzes nodokli dabasgāzei un lai varētu pārskatīt tarifus par dabasgāzi, ņemot vērā akcīzes nodokļa slogu, un par tarifu izmaiņām informēt lietotājus ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms izmaiņu spēkā stāšanas.

Tāpat grozījumi paredz ar šā gada 1. jūliju aizstāt akcīzes nodokļa par dīzeļdegvielu atmaksas sistēmu zemniekiem ar dīzeļdegvielas iegādi no akcīzes preču noliktavām, degvielas vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības vietām, piemērojot akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Valdība arī lēma, ka līdz šā gada maijam MK jābūt jau pieņemtiem attiecīgiem noteikumiem, lai zemnieki līdz 1. jūnijam varētu iesniegt attiecīgu iesniegumu Lauku atbalsta dienestā (LAD) par dīzeļdegvielas, kurai piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu, iegādes limita piešķiršanu.

Savukārt laika periodā no 1. jūnija līdz 30. jūnijam LAD būs jāizvērtē iesniegumi, lai pieņemtu lēmumu par konkrētajam zemniekam piešķirto minētās dīzeļdegvielas iegādes limita apmēru.

Grozījumi paredz, ka atbalstu varēs saņemt tikai par tādu lauksaimniecībā izmantojamo zemi, kas ir deklarēta vienotā platību maksājuma saņemšanai.

Grozījumos paredzētais atvieglojuma apjoms – vienā saimnieciskajā gadā plānots rēķināt 100 litru dīzeļdegvielas par katru pretendenta atbalstam deklarēto hektāru. Atvieglojuma pretendentam (zemniekam) ir jābūt reģistrētam kā nodokļu maksātājam.

Likumprojektu izskatīs un par to vēl lems Saeima.

Svarīgākais