NPA: ja darba devējs ilgstoši neizmaksā algas, uzņēmējs saucams pie kriminālatbildības

nauda © f64

Neatkarīgā policistu arodbiedrība (NPA) uzskata, ka pēdējā laikā strauji pieauga to darba devēju skaits, kuri ilgstoši ar tīšu nolūku neizmaksā darbiniekiem algas. Tajā pašā laikā darba devēji turpina izmantot dārgas mašīnas, mājokļus, saņemt lielas algas, dividendes, ceļot un baudīt citus labumus.

NPA uzskata: ja darba devējs nespēj ilgstoši (ilgāk par diviem mēnešiem) izmaksāt darbiniekam darba algu, neveic pasākumus, lai novērstu darbiniekam zaudējumus ar ilgstošu darba algas neizmaksāšanu, šāds uzņēmējs vai uzņēmuma īpašnieki saucami pie kriminālatbildības. Par šādiem noziegumiem jāsoda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar naudas sodu līdz simt divdesmit minimālajām mēnešalgām. Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, vai ja tās izdarītas lielā apmērā, jāsoda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz divpadsmit gadiem vai ar naudas sodu līdz divsimt minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Šādu ierosinājumu arodbiedrība nosūtīja Saeimai, lai nākotnē novērstu situāciju, kad darbinieki rīkojas līdzīgi Francijas strādniekiem, draudot uzspridzināt ražotni, ja darba devējs neizmaksās viņiem algas.