Rīgā ieradīsies SVF tehniskā misija

nodokļi © skanpix

Nākamnedēļ Rīgā ieradīsies Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) tehniskā misija. Misija Rīgā ilgs no 6.aprīļa līdz 16.aprīlim, un tās laikā tiks skatīti budžeta un administratīvo izdevumu jautājumi.

Kā ziņots, pateicoties Latvijas valdības izstrādātajiem taupības pasākumiem, valsts budžeta deficītu pērn izdevies samazināt lielākā apjomā, nekā gaidīts, teikts Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) ziņojumā par Latviju.

Budžeta deficīts pagājušajā gadā veidoja 7,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), kaut arī SVF kā griestus bija noteicis deficītu 13% apmērā no IKP.

Latvijas IKP pagājušajā gadā piedzīvoja lejupslīdi 18% apmērā, kas ir straujākais kritums Eiropas Savienībā (ES). Tas saistīts ar valdības ieviesto taupības budžetu, kredītu apsīkšanu un mazumtirdzniecības sabrukumu.

Latvijas valdības taupības pasākumu vērtība ir aptuveni 10% no IKP, norāda SVF.

Latvijā vērojama "programmas ieviešanas uzlabošanās, īpaši attiecībā uz fiskālo politiku. Visi 2009.gada septembra un decembra beigu kvantitatīvie darbības kritēriji tika sasniegti ar lielu rezervi", teikts ziņojumā.

Fonds norāda, ka pēc Satversmes tiesas sprieduma, atceļot strādājošajiem pensionāriem noteiktos ierobežojumus un pensiju samazināšanu, budžeta deficīta tālāka samazināšana un eiro ieviešana būs "daudz izaicinošāka".

Latvijas valdības lēmuma par 10% samazināt pensijas un par 70% samazināt pensijas strādājošiem pensionāriem atcelšana nozīmē šā gada budžeta deficīta pieaugumu par 1,5% no IKP, norāda SVF.

Fonds arī samazinājis prognozes par Latvijas valsts parādu, paredzot, ka tas sasniegs 70% no IKP, salīdzinot ar iepriekš prognozētajiem 90% no IKP.

Samazinātais parādu apjoms nozīmē, ka Latvija spēs izpildīt eiro ieviešanas kritērijus, teikts ziņojumā.

SVF arī palielinājis ekonomiskā pieauguma prognozi 2011.gadam līdz 2,75%, salīdzinot ar iepriekš prognozētajiem 1,5%.