FM konstatē finanšu pārkāpumus Ādažu novada pašvaldībā un lūdz Valsts kontroli sākt revīziju

Pamatojoties uz Finanšu ministrijas (FM) speciālistu konstatētajiem iespējamiem pārkāpumiem pašvaldības finansiālajā darbībā, finanšu ministrs Einars Repše (JL) nosūtījis valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai vēstuli ar lūgumu sākt revīziju Ādažu novada pašvaldībā.

FM eksperti, veicot Ādažu novada pašvaldības mēneša pārskata uz 2009.gada 31.decembri analīzi, konstatējuši, ka pašvaldībā pienācīgi nav sakārtoti finanšu dokumenti, fiksēti arī citi pārkāpumi. Tāpat pašvaldība sniedz pretrunīgu informāciju par finansējuma izlietojumu, aģentūru LETA informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Izvērtējot dokumentus, konstatēts, ka pašvaldība pagājušajā gadā pārskaitījusi dotācijas pašvaldības komersantiem aptuveni 170 000 latu apmērā, nenodrošinot pārskaitītā finansējuma izlietojuma uzraudzību. Vienlaikus pašvaldībai bijuši lieli kavētie maksājumi virs 480 000 latu, tostarp nodokļu parādi vairāk nekā 165 000 latu apjomā.

Tāpat tika konstatēts, ka Ādažu novada domes iesniegtā 2010.gada nekustamā īpašuma nodokļa prognoze, kas izmatota kārtējā gada pašvaldību finanšu izlīdzināšanas aprēķinā, ir ievērojami mazāka kā 2009.gadā faktiski iekasētais nodoklis, tāpēc ir pamats apšaubīt Ādažu novada domes rīcību saistībā ar nodokļa prognozes aprēķina likumību.

FM informē Valsts kontroli, ka ministrija, lai apzinātu kopējo situāciju Ādažu novada domē, izlases veidā izskatījusi vairākus pašvaldības sēdes protokolus, kas publicēti tās elektroniskajā vietnē, un tika konstatēts, ka ir iespējami vēl arī citi riska faktori saistībā ar Ādažu novada domes un tās izveidoto kapitālsabiedrību rīcību.

FM šogad jau aicināja Valsts kontroli uzsākt revīziju Jūrmalas pašvaldībā. Ministrija cer uz sekmīgāku turpmāko sadarbību ar Valsts kontroli finanšu disciplīnas uzraudzībā un izvērtēšanā.

Svarīgākais