VSAA: Pensionāriem sāk izmaksāt ieturētās pensijas

Jau pirms Lieldienām pensionāriem sāks izmaksāt no pagājušā gada jūlija līdz šā gada janvārim ieturēto un neizmaksāto pensijas daļu, - šorīt intervijā Latvijas Radio sacīja Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) vadītāja Inese Šmitiņa.

Ar valdības atļauju šo pensiju izmaksai tiek tērēti līdzekļi no sociālā budžeta uzkrājumiem. "Pensijas cenšamies izmaksāt pirms svētkiem, arī sestdien," piebilda Šmitiņa.

Ieturētās pensijas var saņemt arī mirušā pensionāra radinieki un tuvinieki, vēršoties ar iesniegumu VSAA.

Jau ziņots, ka pensionāri, kuri pensiju ar piegādi dzīves vietā parasti saņem 5.datumā, aprīlī to varēs saņemt jau sestdien, 3.aprīlī, ņemot vērā, ka 5.aprīlis ir Lieldienu brīvdienu laiks.

Savukārt tiem pensionāriem, kam pensija tiek ieskaitīta kredītiestādes kontā, nekādu izmaiņu saņemšanas grafikā nebūs.

VSAA atgādina, ka tā ir ierasta prakse, ka ik gadu, kad pensijas izmaksas datums sakrīt ar svētku dienām, Latvijas Pasts pensionāriem to piegādā nedaudz ātrāk.

VSAA šajā dienā aicina pensionārus atrasties mājās un sagaidīt pastnieku. Maksa par pensijas piegādi ir 1,22 lati.

VSAA statistika liecina, ka 66% pensionāru pensiju saņem ar pārskaitījumu kontā, bet 34% tā tiek piegādāta mājās.

Kā skaidroja Šmitiņa, katru mēnesi sociālajā jomā tiek tērēts vairāk nekā iekasēts, ieņēmumi samazinās, ir samazinājies strādājošo skaits un algu līmenis, no kurām tiek maksātas sociālās iemaksas. Palielinās arī nesamaksātā nodokļa daļa, pieaug parādi.

Salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu šā gada februārī par 26,4% samazinājušies ieņēmumi sociālajā budžetā, savukārt strādājošo skaits samazinājies par 18,6%, skaidroja Šmitiņa.

Pašlaik situāciju stabilizējot iepriekšējā gada uzkrājumi, - atlikumā uz 31.martu bija 600 miljoni latu, tā ka "šo gadu varam izdzīvot", skaidroja VSAA vadītāja.

Komentējot Pasaules bankas (PB) ierosinājumu valsts budžeta izdevumus samazināt uz pensiju un pabalstu rēķina, Šmitiņa sacīja, ka ir nepieciešami ilgtermiņa budžeta stabilizācijas pasākumi. "PB ieteiktie ir vidēja termiņa stabilizācijas pasākumi, kas situāciju ilgtermiņā neatrisina," sacīja Šmitiņa.

Pašlaik dažādās institūcijās turpinās diskusijas par budžeta ietaupīšanas variantiem. Kā viens no tādiem ir finansēšanas avota maiņa piemaksām pie vecuma pensijām un vecāku pabalstu izmaksām, piebilda Šmitiņa.

"Pašlaik diskutējamos variantus nevajag uztvert kā galīgos," sacīja VSAA vadītāja.

Jau ziņots, ka atmaksājot pensionāriem no 2009.gada 1.jūlija līdz 2010.gada 31.janvārim ieturēto pensijas daļu, iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) tiks ieturēts tikai no tām pensijām, kas kopā ar piemaksu ir lielākas par 165 latiem mēnesī, tas ir, par ar ienākuma nodokli neapliekamo minimumu.

No summas, kas pārsniedz neapliekamo minimumu, tiks aprēķināts ienākuma nodoklis.

2009.gadā ienākuma nodokļa likme bija 23%, bet 2010.gadā - 26%. Ieturot ienākuma nodokli no atmaksājamās pensijas daļas, tiks ņemts vērā neapliekamais minimums un nodokļa atvieglojumi. Piemēram, atmaksājot neizmaksāto pensijas daļu strādājošam pensionāram par laiku no 2009.gada 1.jūlija līdz 31.decembrim, būs jāpiemēro tā neapliekamā minimuma summa, kas netika piemērota 2009.gadā.

Ja pensijas apmērs ir 180 lati mēnesī un piemaksa pie pensijas ir 20 lati mēnesī, tad vispirms aprēķina neizmaksāto pensijas daļu par 2009.gadu (no jūlija līdz decembrim ik mēnesi tika maksāti 30% no pensijas, kas ir 54 lati, un piemaksa pie pensijas 20 lati, kopā 74 lati mēnesī jeb 444 lati 6 mēnešos), kas no jūlija līdz decembrim ik mēnesi bija 126 lati jeb 756 lati sešos mēnešos.

Tas nozīmē, ka saņemtā pensija - 74 lati mēnesī - nepārsniedza neapliekamo minimumu, tādēļ IIN no tās netika ieturēts, bet no 2009.gadā neizmaksātās pensijas (756 latiem) ar IIN neapliekamā daļa ir 546 lati. Ienākuma nodoklis 23% tiks ieturēts no 210 latiem, tas ir, no pensijas daļas, kas pārsniedz ar IIN neapliekamo minimumu. Līdz ar to ienākuma nodoklis no 210 latiem būs 48,30 lati.

Par 2009.gadu izmaksājamā pensijas daļa aprēķināma no 756 latiem atņemot 48,30 latus, iegūstot 707,70 latus.

Aprēķinot neizmaksāto pensijas daļu par 2010.gada janvāri, tiks piemērota neapliekamā minimuma daļa, kas nav ņemta vērā 2010.gada janvārī, februārī un martā. Janvārī šis pats pensionārs kopā ar piemaksu saņēma 74 latus, bet neizmaksātā pensijas daļa bija 126 lati. Februārī viņam jāizmaksā 200 lati, jo tā ir pensija pilnā apmērā (180 lati + piemaksa 20 lati).

2010 gada aprīlī jāizmaksā aprīļa pensija 200 lati un janvārī neizmaksātā pensijas daļa 126 lati, tas ir, kopā 326 lati. Izmaksājamai pensijai jāpiemēro neapliekamais minimums aprīļa pensijai 165 lati un neapliekamais minimums, kas netika piemērots martā, tas ir, 21 lats, kas kopā veido 186 latus.

Līdz ar to ienākuma nodoklis 26% jāietur no aprīlī izmaksājamās pensijas summas, kas pārsniedz 186 latus jeb no 140 latiem, un tas nozīmē, ka IIN būs 36,40 lati.

Tātad pensionāram 2010.gada aprīlī tiks izmaksāta par 2009.gadu neizmaksātā pensijas daļa 707,70 latu apmērā un par 2010.gada janvāri neizmaksātā pensijas daļa kopā ar aprīļa pensiju un piemaksu 289,60 latu apmērā.

VSAA uzsver, ka atsevišķos gadījumos pensija pilnībā vai daļēji tiek izmaksāta arī ātrāk. Ātrāk tā tiks izmaksāta pensionāriem, kam tiek veikts pensijas pārrēķins par laiku līdz 2010.gada 1.februārim, un tuviniekiem, ja tiek izmaksāta mirušā pensionāra nesaņemtā pensija.

Pensionāriem nav jāiet uz VSAA un jāraksta iesniegums vai jāveic kādas citas darbības, jo VSAA rīcībā ir visa nepieciešamā informācija, lai veiktu pārrēķinu un atmaksātu pensionāriem ieturēto summu.

Tie priekšlaicīgās vecuma pensijas saņēmēji, kam pensija piešķirta līdz 2009.gada 30.jūnijam, februārī sāks saņemt pensiju iepriekšējā - 80% apmērā. Kopš 2009.gada 1.jūlija pensija viņiem tika izmaksāta par 10% samazinātā - 70% apmērā. Satversmes tiesas (ST) spriedums neattiecas uz tiem priekšlaicīgās vecuma pensijas saņēmējiem, kam tā piešķirta pēc 2009.gada 30. jūnija - viņi turpinās saņems 50% no piešķirtā pensijas apmēra.

Arī pensionāra tuviniekiem vai citiem mantiniekiem būs tiesības saņemt līdz pensionāra nāves dienai nesaņemto ieturēto pensijas daļu. To varēs saņemt mirušā pensionāra laulātais, pirmās un otrās pakāpes radinieki vai cita persona, kas varēs uzrādīt atbilstošu dokumentu. Mirušā pensionāra mantinieki var vērsties jebkurā VSAA nodaļā vai klientu apkalpošanas centrā, kur viņiem būs jāuzraksta iesniegums, jāuzrāda pensionāra miršanas apliecība un dokumenti, kas apliecina radniecību vai tiesības uz mantojumu. Ir nepieciešamas arī šo dokumentu kopijas.

Jau ziņots, ka no februāra atcelti ierobežojumi priekšlaicīgo vecuma pensiju saņēmējiem, kuriem pērnā gada 30.jūnijam priekšlaicīgi piešķirta vecuma pensija. Šie cilvēki jau ar februāri pensiju varēs saņemt līdzšinējā jeb 80% apmērā no piešķirtās pensijas.

Tāpat pensijas bez ierobežojumiem saņems strādājošie un nestrādājošie vecuma pensijas saņēmēji, kā arī tie izdienas pensijas saņēmēji, kuriem pensijas maksā VSAA.