"Swedbank" kredītu zaudējumu apjoms mazinās

Zviedrijas bankas "Swedbank" kredītu zaudējumi turpina samazināties, un banka šogad varētu atgriezties pie peļņas, kaut arī krīzes skartajā Baltijas reģionā apstākļi vēl joprojām ir sarežģīti, paziņoja bankas vadītājs Mikaels Volfs.

Igaunijas tirgū pēdējā laikā vērojamas uzlabošanās tendences un sagaidāms, ka Tallina spēs nākamgad ieviest eiro, taču Latvijas un Lietuvas tirgū apstākļi saglabājas smagi, sacīja Volfs.

"Pēdējos mēnešos piedzīvotais ir mainījis mūsu uzskatus par Baltijas valstīm. Atlabšana arī turpmāk būs samērā lēna," piezīmēja "Swedbank" vadītājs.

Savukārt Zviedrijas ekonomikas rādītāji ir pārsteidzoši spēcīgi, tāpēc svarīgi būtu spert pirmos soļus uz procentu likmju palielināšanu, uzskata Volfs.

"Kompānijas ļoti labi spējušas savas operācijas pielāgot recesijai, bet īstais pārbaudījums Zviedrijas ekonomikas stabilitātei būs tad, kad tiks normalizētas procentu likmes, kas notiks tuvāk 2011.gadam. Tad mēs, visdrīzāk, saņemsim atbildi uz šo jautājumu," aģentūrai "Reuters" sacīja Volfs.

"Swedbank" vadītājs pauda pārliecību, ka šogad sagaidāma kredītu zaudējumu pakāpeniska mazināšanās. "Ja globālajā arēnā nenotiks nekas negaidīts, mums vajadzētu būt spējīgiem atgriezties pie peļņas," sacīja Volfs.

"Swedbank" pamatdarbības zaudējumi 2009.gadā sasniedza 9,46 miljardus Zviedrijas kronu (686,8 miljonus latu).

Komentējot ziņas par iespējamu nekustamo īpašumu burbuli Zviedrijas mājokļu tirgū, Volfs sacīja, ka to pagaidām ir grūti novērtēt, taču pēdējos mēnešos novērojamas izmaiņas klientu uzvedībā, vairāk izvēloties ilgtermiņa aizņēmumus.

Zviedrijas Centrālā banka paudusi bažas par iespējama mājokļu tirgus burbuļa attīstību, kas saistīts ar lētu kredītu pieejamību, jo bāzes procentu likme ir rekordzemā līmenī - 0,25%.

Vidējās mājokļu cenas Zviedrijā laika posmā no decembra līdz februārim bija par 9% augstākas nekā iepriekšējā gada attiecīgajā periodā.

Svarīgākais