Britu laikraksts "Financial Times": Latvijas taupības pasākumi ilustrē politiskos riskus

Latvijas taupības pasākumi spilgti parāda, kādi politiskie izaicinājumi sagaida valsti, lūdzot ārkārtas palīdzību starptautiskajiem aizdevējiem, raksta ietekmīgais britu finanšu laikraksts "Financial Times" (FT).

Laikā, kad Eiropas līderi sapulcējušies Briselē, lai lemtu par Grieķijas budžeta krīzi, Latvijas parlaments nodrošinājis atgādinājumu par politiskajiem izaicinājumiem, kas varētu sagaidīt Grieķiju, ja tā vērsīsies pēc palīdzības pie Starptautiskā Valūtas fonda (SVF), norāda FT.

Kā jau ziņots, Latvijas Saeima ceturtdien apstiprināja pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšanu no 1.maija izmitināšanas pakalpojumiem tūristu mītnēs no 21% uz 10%.

10% PVN likme vēl uz gadu jeb līdz 2012. gadam tiks piemērota arī masu informācijas līdzekļiem.

FT norāda, ka šis balsojums varētu apdraudēt Latvijas vienošanos ar SVF un Eiropas Savienību, jo tas ir pretrunā ar valdības solījumu nesamazināt nodokļus. Taču valdības koalīcija cīnās par varas saglabāšanu, pieaugot neapmierinātībai par taupības pasākumiem.

Kaut arī Latvija un tās ieviestie taupības pasākumi Grieķijai tiek rādīti kā piemērs un paraugs, politiķu vidū ir notikusi šķelšanās.

Pēc Tautas partijas aiziešanas premjerministrs Valdis Dombrovskis (JL) vada mazākuma valdību, skaidroja laikraksts.