Pērn Latvijas ražotāju produkcijas realizācijas apjoms sasniedzis 2,77 miljardus latu

Pērn Latvijas ražotāju kopējie produkcijas realizācijas apjomi sasniedza 2,77 miljardus latu, no kuriem apmēram 54% veidoja eksports.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) norāda, ka pērn Latvijas ražotāji gadu beiguši ar salīdzinoši labiem rādītājiem eksportā, kas pierāda Latvijā ražoto produktu konkurētspēju ārvalstīs un augsto produkcijas potenciālu.

Pēc realizētās produkcijas apjomiem pērn trīs rūpniecības nozares flagmaņi ir pārtikas rūpniecība, kokapstrāde un metāla un to izstrādājumu ražošana. Savukārt eksportspējīgākās nozares ir mašīnu, transporta līdzekļu, elektrisko un optisko iekārtu ražošana un vieglā rūpniecība, kuru eksporta īpatsvars kopējā nozares realizācijā pārsniedz 80%.

Ministrs ir pārliecināts, ka ražošana ieņem arvien nozīmīgāku lomu Latvijas tautsaimniecībā, jo jau šobrīd rūpniecībā ir vērojamas pozitīvas tendences - arvien vairāk uzņēmumu ražo nišas vai inovatīvus produktus, darbietilpīgas ražošanas vietā izvēlas modernizāciju, dažādo noieta tirgus, lai nākotnē samazinātu krīzes ietekmi uz finanšu rādītājiem.

"Statistikas rādītāji arī apliecina, ka Latvijas ražotājiem salīdzinoši īsā laika periodā ir izdevies pārorientēties no vietējā noieta tirgus uz eksportu, kas ir svarīgs priekšnosacījums rūpniecības attīstībai ilgtermiņā un ļauj ražotājiem daudz efektīgāk pārvarēt ekonomiskās krīzes negatīvo ietekmi uz uzņēmuma darbību," uzsver Kampars.

Svarīgākais