Ārvalstu investīcijas Latvijā sasniegušas 5,78 miljardus latu

Saskaņā ar Latvijas starptautisko investīciju bilanci 2009.gada septembra beigās uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas Latvijas ekonomikā sasniedza 5,78 miljardus latu, kas ir par gandrīz 4% mazāk nekā pirms gada, teikts Ekonomikas ministrijas šodien Ministru kabineta nolasītajā Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pasākumu plānā 2010.-2011.gadam.

Salīdzinot ar 2008.gada beigām, ārvalstu tiešās investīcijas pieauga par 1,2%, to daļa uzkrātā ārvalstu kapitāla struktūrā ir pieaugusi par 0,5 procentpunktiem un 2009.gada septembra beigās bija 23,5%, ko noteica straujāks citu investīciju nekā ārvalstu tiešo investīciju plūsmu samazinājums ārvalstu kapitāla ieplūdē.

Latvijā uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju ģeopolitiskā struktūrā lielākoties ir Eiropas Savienības (ES) valstu investīcijas. Pērn septembra beigās tās veidoja 80% no visām uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām, trešdaļa no tām ir jauno ES dalībvalstu investīcijas.

Latvijas ekonomikā lielākās ieguldītājvalstis ir Zviedrija, Igaunija, Vācija un Dānija. Šo četru valstu uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas pērn septembra beigās veidoja 55,7% no visām uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām. Tās koncentrējās galvenokārt finanšu starpniecībā.

2009.gada deviņos mēnešos uzkrāto ārvalstu tiešo investīciju pieaugums pakalpojumu sfērā ir visai mazs – par 2%, bet ražošanas sfērā tās pieauga par 10,1%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā – par 6%.

Vislielākais ārvalstu tiešo investīciju īpatsvars apstrādes rūpniecībā bija pārtikas rūpniecības, kokapstrādes un pārējo nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanas nozarēs. Uzkrātās ārvalstu tiešās investīcijas pa ceturkšņiem šajās nozarēs 2009.gada septembra beigās veidoja 77% (tai skaitā nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – 42,3%) no visām uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām apstrādes rūpniecībā.

Lielākus ieguldījumus apstrādes rūpniecībā pēdējo četru gadu laikā ir veikuši Dānijas, Somijas, Vācijas, Zviedrijas un Īrijas investori. Īpaši strauji palielinās Īrijas investoru tiešās investīcijas Latvijā. Kopš 2007.gada beigām tās ir pieaugušās gandrīz četras reizes un 2009.gada jūnija beigās veidoja 31% (2007. gada beigās – 10%) no visām uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām apstrādes rūpniecībā.

Pēdējā pusotra gada laikā ir pieaugušās arī Krievijas investīcijas apstrādes rūpniecībā (gandrīz 3,5 reizes). 2009.gada septembra beigās tās veidoja 3,4% no uzkrātām ārvalstu tiešajām investīcijām apstrādes rūpniecībā.

Svarīgākais