Pērn Latvijas preču eksports samazinājies par 19,4%

Pērn Latvijas preču eksports bija ievērojami mazāks nekā gadu iepriekš - faktiskajās cenās tas samazinājies par 19,4%, teikts Ekonomikas ministrijas šodien Ministru kabinetā nolasītajā Latvijas preču un pakalpojumu eksporta veicināšanas un ārvalstu investīciju piesaistes pasākumu plānā 2010.-2011.gadam.

Plānā minēts, ka 2009.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, preču eksports saruka visās galvenajās preču eksporta grupās - mērenāk tādās grupās kā lauksaimniecības un pārtikas produkti (-10,7%), kā arī mašīnbūves produkcija (-10,2%), savukārt lielāki eksporta kritumi bija vērojami metālapstrādes produktiem (-38,3%) un koksnei un tās izstrādājumiem (-20,4%).

Taču 2009.gada pēdējā ceturksnī eksporta pieaugums uzrādīja pozitīvas tendences un arī turpmākajos mēnešos eksportu labvēlīgi varētu ietekmēt ārējā pieprasījuma palielināšanās, kas saistīta ar globālās izaugsmes atjaunošanos un ārējā tirgus stabilizēšanos.

Pērn Latvijas galvenie preču un pakalpojumu eksporta partneri bija Lietuva (13%), Igaunija (12%), Krievija (8%), Vācija (8%), Zviedrija (6%).

Eksports uz Eiropas Savienības (ES) valstīm 2009.gadā samazinājās par 21,3% salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Ņemot vērā ES valstu lielo īpatsvaru Latvijas eksportā, šo valstu grupa visbūtiskāk ietekmēja kopējo Latvijas eksporta kritumu.

Līdzīgi kā kopējā Latvijas eksportā, arī uz ES valstīm lielākie eksporta samazinājumi bija vērojami metālapstrādes produktiem un koksnei un tās izstrādājumiem, kas kopā veidoja aptuveni pusi no kopējā eksporta samazinājuma uz ES valstīm. Savukārt mērenāk samazinājās mašīnbūves un lauksaimniecības un pārtikas produktu eksports.

Šajā periodā eksports ievērojami samazinājās arī uz neatkarīgo valstu savienības (NVS) valstīm, visbūtiskāk – mašīnbūves un lauksaimniecības un pārtikas produktu grupās. Kopējā eksportā uz NVS valstīm šis samazinājums veidoja aptuveni 40%. Mērenāk saruka ķīmiskās rūpniecības preču eksports.

Svarīgākais