Valdība lems par "Hipotēku bankas" pamatkapitāla palielināšanu

Valdība šodien lems par VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" ("Hipotēku banka") pamatkapitāla palielināšanu par 70 miljoniem latu, valstij pārņemot "Hipotēku bankas" saistības pret Ziemeļu investīciju banku un attiecīgo summu ieguldot bankas pamatkapitālā.

"Hipotēku bankas" pamatkapitāla palielināšana ir paredzēta likumā par 2010.gada valsts budžetu, aģentūru LETA informēja Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Baiba Melnace.

Ziemeļu investīciju bankas līdzekļi tiek un arī turpmāk tiks izmantoti kreditēšanai Komersantu konkurētspējas uzlabošanas programmas ietvaros. To ieguldīšana bankas pamatkapitālā nozīmē, ka līdzekļi arī pēc to atmaksas paliks bankā un "Hipotēku banka" tos turpinās izmantot uzņēmēju kreditēšanai.

"Hipotēku bankas" pamatkapitālu plānots palielināt, lai stiprinātu bankas kapitāla bāzi, ņemot vērā vispārējo situāciju finanšu tirgū, kad finanšu krīzes ietekmē pasliktinājusies kredītportfeļa kvalitāte un tiek veidoti uzkrājumi.

2009.gadā akcionārs ar Eiropas Komisijas piekrišanu "Hipotēku bankas" pamatkapitālu palielināja par 72,8 miljoniem latu, kopējam apmaksātā pamatkapitāla apjomam sasniedzot 121,32 miljonus latu.

Bankas kapitāla pietiekamības rādītājs pērnā gada nogalē bija 12,8%. "Hipotēku banka" ir 100% valstij piederoša banka, un tās reitings atbilst Latvijas valsts kredītreitingam: ilgtermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem - "Baa3", īstermiņa ārvalstu valūtas ieguldījumiem - "P3", finansiālās stabilitātes reitings - "E+", hipotekāro ķīlu zīmju reitings - "Baa2".

"Hipotēku banka" ir dibināta 1993.gada 19.martā kā valsts komercbanka. Bankas prioritāte ir atbalsts mazajiem un vidējiem uzņēmējiem un ekonomiskās aktivitātes veicināšana visos Latvijas reģionos. Hipotēku bankas koncernā darbojas meitasuzņēmumi: "Hipolīzings", "Hipo fondi", "HipoNIA" un "Riska investīciju sabiedrība".