Īpašuma segmentā katra trešā izmaksātā atlīdzība ir par mājokļa appludināšanu

Saskaņā ar apdrošināšanas kompānijas "Ergo" datiem, visbiežāk pieteiktais zaudējumu veids īpašuma apdrošināšanas segmentā ir īpašuma appludināšana, kas veido 37% no visām šajā apdrošināšanas veidā izmaksāto "Ergo" atlīdzību skaita. Visbiežāk appludināto mājokļu cēloņi ir: neaizgriezti ūdens krāni, ūdensvadu vai kanalizācijas cauruļvadu plīsumi, arvien biežāk - arī plīsumi lokano šļūteņu savienojumos trauku un veļas mazgājamām mašīnām.

Apdrošināšanas sabiedrība sedz kaimiņa radītos zaudējumus savam klientam, savukārt pēc apdrošināšanas atlīdzības izmaksas, saskaņā ar normatīvajos aktos ietverto regulējumu ir tiesīgs regresa kārtībā atgūt izmaksātos līdzekļus no atbildīgās personas.

Ikvienam dzīvokļa īpašniekam ir jāņem vērā, ka LR normatīvie akti nosaka, ka viņš ir materiāli atbildīgs par nodarītajiem zaudējumiem trešajām personām, kas radušās viņa vai īrnieku darbības vai bezdarbības (savlaicīgi nenomainītas komunikācijas) rezultātā. Ja appludinātajam kaimiņam ir īpašuma apdrošināšana, tad darbojas kompensācijas princips - apdrošinātājs aprēķina nodarīto zaudējumu naudas izteiksmē, izmaksā savam klientam, bet vēlāk ar regresa prasību vēršas pret vainīgo.

Jānis Sprindžuks, "Ergo" Latvija AAS Īpašuma apdrošināšanas un zaudējumu regulēšanas departamenta direktors: "Zaudējums kaimiņa īpašumam var tikt nodarīts apzinoties iespējamās sekas, piemēram, atstājot tekošu krānu, vai netīšām, piemēram, plīstot caurulēm. Jebkurā gadījumā atbildīgs ir dzīvokļa īpašnieks, kam arī jāuzņemas materiāla atbildība. "Ergo" aprēķini liecina, ka vidējā regresa prasība pret dzīvokļa īpašnieku, kas appludinājis ERGO klienta dzīvokli, sastāda vidēji 302 latus. Arvien biežāk ir gadījumi, kad vainīgā puse atsakās labprātīgi atlīdzināt zaudējumus, tādos gadījumos apdrošinātājs ir spiests vērsties ar prasību tiesā."

Neviens dzīvokļa īpašnieks nav pasargāts no tā, ka saistībā ar viņa dzīvokli un tur esošām komunikācijām var rasties zaudējumi citu personu, tajā skaitā kaimiņa īpašumam - dzīvoklim un tā iekārtojumam. Viens no efektīgākajiem risinājumiem, kā pasargāt sevi no neparedzētiem finansiāliem izdevumiem šādā situācijā, ir iegādāties civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu, kas segtu šāda veida zaudējumus. Dzīvokļa īpašnieka vai īrnieka atbildības apdrošināšana ir viens no populārākajiem apdrošināšanas veidiem. "Ergo" eksperti norāda, ka 2 - 3 istabu dzīvoklim šāda standarta polise izmaksā ap 20 latiem gadā. Lielākā summa ERGO vēsturē, kas izvirzīta prasībā pret kaimiņu, kurš appludināja vairākus dzīvokļus, par zaudējumu atlīdzināšanu sasniedza pat 20 000 latu. Ja vainīgajai pusei civiltiesiskā atbildība ir apdrošināta, nodarītos zaudējumus sedz apdrošinātājs.

Daudzos gadījumos appludinātājs maldīgi uzskata, ka, ja savā dzīvoklī nelaidīs iekšā cietušo un apsaimniekotāju, tad neviens nevarēs pierādīt, ka zaudējums apakšējam dzīvoklim ir nodarīts tieši viņam piederošo cauruļu vai iekārtu dēļ. "Ergo" speciālisti brīdina, ka regresa prasība pret vainīgo pusi būs pietiekami pamatota, ja apsaimniekotājs būs konstatējuši šo faktu pēc izslēgšanas metodes - pārbaudot iespējamos kaimiņu dzīvokļus un koplietošanas telpās kopējās komunikācijas.

Svarīgākais