Miķelsons: Enerģētikā nav atkarības, tikai bizness

© f64

Enerģētikā nepastāv "enerģētiskā atkarība" vai "enerģētiskā neatkarība". Bizness ir bizness, un tirgus ir tirgus, intervijā laikrakstam "Biznes&Baltija" sacīja AS "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs Kārlis Miķelsons.

"Mēs nevaram būt atkarīgi vai neatkarīgi enerģētiski, mēs tikai varam sadarboties vai nesadarboties ar kādu," skaidroja Miķelsons, piebilstot, ka valsts nevar pastāvēt pati par sevi, līdz ar to sadarboties ir nepieciešams.

"Enerģētiskā atkarība ir politisks termins, ko izmanto runājot par resursu piegādēm, piemēram, Krievijas gāzi," sacīja Miķelsons. "Tomēr varu teikt, ka mūsdienu pasaulē šis termins jau ilgi netiek izmantots."

"Latvenergo" vadītājs norādīja, ka resursu piegādē viss atkarīgs tikai no tā, kā tiek pildīti līguma nosacījumi.

Miķelsons arī norāda, ka savienojuma ar Zviedriju būvniecība Lietuvā nav zaudējums, bet gan ieguvums, jo Latvija ieguva 44 miljonus eiro jeb aptuveni 30,92 miljonus latu iekšējās infrastruktūras attīstībai. Tāpat šāds savstarpējās cīņas rezultāts liks šogad pilnībā atvērt Baltijas valstu enerģijas tirgus.

"Šāds notikumu pavērsiens bija daļa no mūsu plāna," sacīja Miķelsons, skaidrojot, ka Latvija piekāpusies Lietuvai par "Swedlink" kabeļa būvniecību, tā vietā saņemot tiesības darboties Lietuvas tirgū. Viņš arī piebilst, ka Lietuvai nav ekskluzīvu tiesību uz savienojumu, un to drīkst izmantot visi.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".