Pasaules Bankas eksperti atbalsta elastīgu pieeju sociālās drošības tīkla līdzekļu izmantošanā

Lai nodrošinātu efektīvāku sociālās drošības tīkla līdzekļu izmantošanu veselības aprūpes apmaksai pacientiem ar zemiem ienākumiem, veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle tikšanās laikā ar Pasaules Bankas direktoru Centrāleiropas un Baltijas valstīs Pīteru Haroldu (Peter Harrold) un Pasaules Bankas vadītāju Polijā un Baltijas valstīs Tomasu Laursenu (Thomas Laursen) ierosināja sociālās drošības tīklā paredzētos līdzekļus izmantot arī neatliekamās palīdzības apmaksai pacientiem ar zemiem ienākumiem.

Augstie eksperti pauda atbalstu šai iecerei un izteica cerību, ka arī finanšu ministrs pieies šim jautājumam elastīgi un atbalstīs šādu priekšlikumu.

Kā norāda veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle: "Sociālās drošības tīkls, kas paredzēts pacientu ar zemiem ienākumiem atbalstam, šobrīd veselības aprūpes jomā nodrošina pacientu iemaksu un līdzmaksājuma par zālēm segšanu. Tomēr veselības aprūpes budžeta samazinājums šajā gadā rada situāciju, ka trūkst līdzekļu pašu veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai, jo pacientu iemaksas sastāda tikai vidēji 10-20% no pakalpojuma cenas. Lai šiem pacientiem tiešām varētu nodrošināt savlaicīgu palīdzības sniegšanu, mūsu priekšlikums ir šos līdzekļus daļēji izmantot arī veselības aprūpes pakalpojumu apmaksai. Esmu gandarīta, ka Pasaules Bankas eksperti atzina, ka Latvijā veiktas straujas un būtiskas reformas veselības aprūpē un mūsu valsts jāmin kā pozitīvs piemērs valstīm, kas reformas vēl veicamas. Eksperti izteica arī atbalstu manam priekšlikumam sociālās drošības tīkla naudu novirzīt iedzīvotāju ar zemiem ienākumiem neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumu apmaksai."