Rosina samazināto PVN saglabāt grāmatām un presei

Valdību veidojošās partijas koalīcijas sēdē vakar vienojās samazināt pievienotās vērtības nodokli (PVN) ne tikai tūrisma nozarei, bet samazināto PVN likmi saglabāt arī preses izdevumiem un grāmatām.

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā lems par grozījumiem likumā Par pievienotās vērtības nodokli, kas paredz samazināt PVN likmi viesnīcām un tūrisma mītnēm no pašreizējā 21 procenta līdz 10 procentiem. Valdību veidojošās koalīcijas partijas vienojās atbalstīt šo priekšlikumu.

Saeimas priekšsēdētājs Gundars Daudze (ZZS) sēdē ierosināja samazināto PVN likmi saglabāt arī preses izdevumiem un grāmatām. "Tā kā likums būs atvērts un 2010. gada beigās beidzas pārejas periods, kas atļāva piemērot samazināto PVN likmi preses izdevumiem un grāmatām, ierosināju lemt par šā pārejas perioda pagarināšanu," Neatkarīgajai skaidroja G. Daudze. Pēc viņa domām, tas pašreizējā ekonomiskā situācijā būtu valstiski pareizi. Koalīcijas partijas piekritušas šim ierosinājumam un vienojušās uz likumprojekta otro lasījumu iesniegt kopīgu priekšlikumu par samazinātās PVN likmes saglabāšanu preses izdevumiem un grāmatām.

Tiesa, šonedēļ, balsojot par likumprojektu pirmajā lasījumā, Saeimas deputāti lems vien par PVN likmes samazināšanu tūrismam. Pēc Finanšu ministrijas aplēsēm, piemērojot izmitināšanas pakalpojumiem samazināto PVN likmi 10% apmērā pašreizējā 21 procenta vietā, valsts ieņēmumos gadā varētu zaudēt astoņus miljonus latu. Savukārt likumprojektu iesniegušie Saeimas deputāti uzskata, ka šīs likuma izmaiņas palielinātu tūrisma nozarē strādājošo uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu tirgos, kā arī veicinātu tūrisma nozares attīstību Latvijā. Pazeminātā PVN likme ļautu samazināt cenas par viesu izmitināšanu, kas savukārt veicinās eksporta palielināšanos, norāda likumprojekta iesniedzēji.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) gan brīdināja, ka politiķiem jāapzinās, kādas sekas tas varētu radīt. Likmes samazināšana šai nozarei var izraisīt sniega bumbas efektu, un arī pārējās nozares var sākt prasīt atlaidi, taču politiķi vienojušies ievērot stingru disciplīnu un izdarīt izņēmumu tikai attiecībā uz tūrisma nozari. Neatkarīgā jau rakstīja, ka samazināto PVN likmi vēlētos atjaunot arī citi tūrisma eksportā iesaistītie, piemēram, izklaides parki.

Svarīgākais