Starptautiskie eksperti: gaidāmās vēlēšanas iespaido Latvijas kredītreitingu

Rudenī gaidāmās Latvijas parlamenta vēlēšanas apdraud valdības centienus izstrādāt nākamos taupības pasākumus, kas nepieciešami starptautiskās palīdzības programmas realizēšanai, kas savukārt ietekmēs valsts kredītreitingu, norāda starptautiskā reitingu aģentūra "Fitch".

Oktobrī gaidāmās vēlēšanas "rada nastu uz reitingu, jo vēlēšanas saistītas ar neskaidrībām, un es domāju, ka šī riska dēļ varētu būt lielāka pretestība negatīvās perspektīvas mainīšanai," skaidroja "Fitch" kredītu analītiķe Erala Jilmaza.

"Budžeta apgriešana tagad varētu kļūt politiski sarežģītāka, jo iedzīvotāji varētu gribēt redzēt kādus jostu savilkšanas rezultātus ekonomikā, kas izpaustos kā darba vietu radīšana," sacīja analītiķe.

"Mēs esam redzējuši algu samazināšanu, tekošā konta deficīta pielāgošanos, no kā daļa ir saistīta ar tirdzniecības bilanci, kaut arī tas ir saistīts ar importa straujo krišanos privātā patēriņa sabrukuma dēļ," sacīja Jilmaza.

"Fitch", kas Latvijai noteicis kredītreitingu "BB+", pirms kredītreitinga pārskatīšanas vēlas saskatīt stabilas atlabšanas pazīmes, norādīja Jilmaza.

"Mēs vēlamies redzēt, ka iekšējā devalvācija strādā, ka valdībai ir daudz stabilākas iespējas realizēt izstrādāto plānu. Zināmā mērā sliktākais ir aiz muguras, un ekonomikā ir vērojamas atlabšanas pazīmes. Vismaz ārējā vide izskatās labāk nekā iepriekš, līdz ar to ir cerības uz eksporta vadītu atlabšanu," skaidroja analītiķe.

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais