Mazina administratīvos šķēršļus kases aparātu lietošanā

© Lu.lv

Otrdien, 9. martā, Ministru kabineta (MK) sēdē tika apstiprināti Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie MK noteikumi, kas paredz grozījumus noteikumos par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu lietošanas kārtību.

Lai novērstu kases aparātu lietošanu vietās, kur tā ir ekonomiski neizdevīga (tā iegādes un uzstādīšanas izmaksu dēļ), patentmaksas maksātāji būs atbrīvoti no kases aparātu lietošanas. Par darījumiem saņemtā samaksa patentmaksas maksātājiem būs jāapliecina ar numurētu un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrēto kvīti pēc darījuma partnera pieprasījuma.

Turpmāk kases aparātu lietotājiem, kas kases aparāta žurnālu sagatavo un glabā tikai elektroniski un ja kases aparāta žurnālā netiek reģistrētas kases operācijas, kases aparāta žurnāla datu izdrukāšana vairs nebūs jānodrošina katru mēnesi, bet gan pēc kontrolējošo institūciju pieprasījuma jāizsniedz kases aparāta žurnāla izdruka papīra formā par pārbaudei nepieciešamo laikposmu.

Tā kā šobrīd normatīvajos aktos noteiktā prasība attiecībā uz saņemtās samaksas (par kuru noformējama numurēta un Valsts ieņēmumu dienestā reģistrētā kvīts pēc darījuma partnera pieprasījuma) uzskaiti ieņēmumu uzskaites reģistrā rada būtisku administratīvo slogu nodokļu maksātājiem, minētā norma noteikumos ir svītrota.

Lai novērstu aizvien pieaugošos pārkāpumus nozarēs, kurās pieaug skaidras naudas apgrozījums un arī nodokļu nemaksāšanas risks, noteikumos ir pārskatīti atbrīvojumi kases aparātu lietošanā.

Tā kā noteikumos ir pārskatīts to personu loks, kuriem jānodrošina kases aparāta lietošanas uzsākšana, un lai dotu laiku noteikto pienākumu izpildei, noteikumu projektā iekļauts pārejas punkts, kas paredz, ka kases aparāta lietošana tiem nodokļu maksātājiem (izņemot vairumtirgotājus), kas līdz šim bija atbrīvoti no kases aparāta lietošanas, jāuzsāk ne vēlāk kā šā gada 1. jūlijā.