Starptautiskie aizdevēji nepauž atbalstu PVN samazināšanai tūrisma nozarei

© Rūta Kalmuka F64

Starptautiskie aizdevēji šodien Saeimā, tiekoties ar opozīcijas partijām, norādījuši, ka pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana kādai atsevišķai nozarei nebūtu atbalstāma, jo izsauks līdzīgas prasības arī no citu jomu pārstāvjiem, aģentūru LETA informēja LPP/LC frakcijas deputāts Oskars Kastēns.

Sarunas laikā starptautiskie aizdevēji atgādinājuši parakstīto memorandu, kurā mūsu politiķi apņēmušies paaugstināt minēto likmi. "Saruna bija ļoti korekta un aizdevēji slavēja Latviju par sasniegto," sacīja Kastēns.

Abas puses vienojušās nākotnē tikties biežāk. Nākamā saruna varētu būt jau maijā.

Kā ziņots, Tautas partija (TP) šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē kopā ar opozīcijas deputātiem balsojumā panāca, ka konceptuāli tiks atbalstīti un izskatīšanai uz Saeimu tiks virzīti grozījumi likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazinātās likmes piemērošanu tūrisma nozares pakalpojumiem.

Komisijas priekšsēdētājs Guntis Bērziņš (JL) sēdē aicināja atlikt minētā jautājuma izskatīšanu uz divām nedēļām, taču priekšlikumu arī šoreiz ar TP un opozīcijas balsojumu noraidīja.

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) komisijas sēdē sacīja, ka atbalsta PVN samazināšanu tūrisma nozarei. Taču ministrs sēdē aicināja uz divām nedēļām atlikt šī jautājuma virzīšanu, jo Latvijai ar starptautiskajiem aizdevējiem norit diskusijas par 400 miljonu latu līdzfinansējuma piešķiršanu Eiropas struktūrfondu projektu īstenošanai. Tāpēc būtu īpaši svarīgi, lai būtu korekta sadarbība, teica ministrs, atzīmējot, ka Latvijai par savu ieceri samazināt PVN ir jārunā arī ar starptautiskajiem aizdevējiem un bez saskaņošanas ar viņiem nevajadzētu virzīt šo jautājumu.

Grozījumu autori rosina viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesnīcās, moteļos, viesu mājās un tūrisma mītnēs piemērot PVN pazemināto 10% likmi. Patlaban PVN likme tūrisma nozares pakalpojumiem ir 21%.

Izmaiņas tiek piedāvātas, lai palielinātu tūrisma nozarē strādājošo uzņēmumu konkurētspēju ārvalstu tirgos, kā arī veicinātu tūrisma nozares attīstību Latvijā. Pazeminātā PVN likme ļaus samazināt cenas par viesu izmitināšanu, kas savukārt veicinās eksporta palielināšanos, norāda likumprojekta iesniedzēji.