Finanšu ministrija: Mājokļa nodokļa likme būtu jāpalielina

Mājokļa nodokļa likme Latvijā būtu jāpalielina, taču ne līdz 1,5% no kadastrālās vērtības, jo tas būtu nesamērīgi augsts maksājums, šodien publicētajā intervijā laikrakstam "Dienas Bizness" atzīst Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāra vietnieks Dāvids Tauriņš.

Par to vēsta portāls tvnet.lv

"Manā izpratnē izskanējušie 1,5% no īpašuma vērtības būtu nesamērīgs lielums pret iespējām šo nodokli samaksāt. Turklāt es negribu komentēt šo likmju jautājumu, jo mums divu nedēļu laikā ir jāiedod savs vērtējums šajā jomā SVF, lai varētu ar viņiem turpināt diskusijas. Taču ir skaidrs, ka šīs likmes nevar būt nesamērīgas, lai cilvēki šo nodokli varētu arī samaksāt," saka Tauriņš.

Šobrīd Latvijā pastāv trīs mājokļa nodokļa maksāšanas soļi - 0,1% 0,2% un 0,3% no īpašuma kadastrālās vērtības. Viņš uzskata, ka šo soli arī varētu nedaudz palielināt un šā nodokļa likmes nevarētu būtiski atšķirties no tām, kas ir šobrīd.

Financenet jau vēstīja, ka Latvijā tehniskās palīdzības ietvaros februārī darbojās Starptautiskā valūtas fonda (SVF) konsultanti, izvērtējot Latvijas nekustamā īpašuma nodokļa sistēmu (NĪN). SVF darba noslēgumā iesniedza Latvijai savus ieteikumus, kuros minēta nepieciešamība laika gaitā paaugstināt nodokļa likmes dzīvojamām telpām, kā arī ieviest vairākus atbalsta mehānismus nodokļa nomaksai maznodrošinātajiem.

SVF eksperti iesaka vairākus variantus, kā palielināt NĪN likmi par dzīvojamām ēkām, maksimālo likmi pielīdzinot vispārējai NĪN likmei 1,5% apmērā. Kā alternatīva tiek arī piedāvātas progresīvas likmes divas variācijas.

Finanšu ministrija ir paredzējusi SVF misijas ieteikumus izvērtēt valsts budžeta veidošanas kontekstā un topošo nodokļu politikas pamatnostādņu kontekstā, ņemot vērā arī Latvijas iedzīvotāju maksātspēju.