PVN samazināšana tūrismam radīšot 2000 darba vietu un nodrošinās cenu kritumu

Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazināšana tūrismam radīs 2000 darba vietu un nodrošinās 6%-8% cenu samazinājumu, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai nosūtītā vēstulē norāda Ekonomikas ministrija (EM).

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) atbalsta samazinātās PVN likmes piemērošanu viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanas mītnēs par 10%, kas nodrošinās tūrisma nozares starptautisko konkurētspēju ilgtermiņā, īpaši Baltijas reģionā, un atbilstoši nozares uzņēmēju aprēķiniem radīs 2000 jaunu darba vietu un nodrošinās 6%-8% cenu samazinājumu viesu izmitināšanas pakalpojumiem.

EM vēstulē norāda, ka Latvijas tūrisma nozares attīstību kavē nepietiekamais finansējums un PVN standartlikmes 21% apmērā piemērošana viesu izmitināšanas pakalpojumiem.

Tāpat EM norāda, ka tūrisms sniedz ievērojamu pienesumu valsts iekšzemes kopproduktā (IKP).

"Ar tūrismu saistīto pakalpojumu eksports 2009.gada pirmajā pusgadā sasniedza 163,5 miljonus latu jeb 17% no kopējā pakalpojumu eksporta, kas bija 936,6 miljoni latu. Salīdzinājumā ar tādu pašu periodu 2008.gadā, kad ar tūrisma saistīto pakalpojumu eksports bija 152,7 miljoni latu, 2009.gadā ir vērojams pieaugums par 17,1%," teikts vēstulē.

Pēc Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas sniegtās informācijas, 2009.gadā cenu kritums tūristu mītnēs Rīgā un Jūrmalā bija aptuveni 30%, reģionos - 50%-60% salīdzinājumā ar 2008.gadu. Pēc EM aprēķiniem, 11 procentu punktu samazinājums PVN likmei dos aptuveni papildu 6%-8% cenu samazinājumu.

EM uzskata, ka Finanšu ministrijas (FM) pieņēmums par astoņiem miljoniem latu lieliem zaudējumiem no PVN ieņēmumiem nav pamatots, jo pēc būtības nozare lēnām atkopjas. EM plāno, ka šogad tiks sasniegts 4% tūrisma nozares īpatsvars no IKP.

Pēc EM aprēķiniem, gadījumā, ja viesu izmitināšanas pakalpojumiem viesu izmitināšanās mītnēs tiks piemērota 10% samazinātā PVN likme, 2011.gadā tūrisma nozarē tieši nodarbināto skaits pieaugs par 2000 nodarbināto.

Kā ziņots, FM februārī veiktie aprēķini liecina, ka samazināta PVN likme viesu izmitināšanas pakalpojumiem radītu tikai papildu iztrūkumu budžetā.

Kā iepriekš informēja FM Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis, pēc FM veiktajiem aprēķiniem, ja viesu izmitināšanas pakalpojumiem tiktu piemērota samazinātā PVN likme 10% apmērā, tas varētu radīt astoņu miljonu latu PVN ieņēmumu samazinājumu gadā.