Eksperti: labākie aizbrauc, Latvija piedzīvos kvalificētu inženiertehnisko speciālistu deficītu

Latvija jau tuvāko gadu laikā var piedzīvot kvalificētu inženiertehnisko speciālistu deficītu, jo šobrīd vērojama augstas raudzes speciālistu izceļošana uz ārvalstīm, norāda SIA "Latvijas Energoceltnieks" (Būvkompānija LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis. Latvijā palikušos, uzņēmumi arvien biežāk cenšas pārpirkt.

Uz doto brīdi būvniecības nozarē darbinieku pārpalikums ir t.s. plaša spektra speciālistu vidū, kas buma laikā sauca sevi par celtniekiem vai jomas speciālistiem, savukārt šobrīd pilda bezdarbnieku rindas. Tikmēr augstas kvalifikācijas speciālisti, kas spēj strādāt ar augstākās pakāpes sarežģītības projektiem, Latvijā joprojām ir deficīts. Par iemeslu tam ir nepietiekams esošo un jauno speciālistu skaits ar nepieciešamo akadēmisko izglītību Latvijā inženiertehnisko sfēru jomā. Ārvalstīs izglītību ieguvušie speciālisti tiek nodrošināti ar darbu jau izglītības iegūšanas brīdī, savukārt pieredzējušākie un profesionālākie mūsu valsts speciālisti šajos ekonomiskajos apstākļos izvēlas darbu ārvalstīs.

Turpina "Latvijas Energoceltnieks" (Būvkompānijas LEC) valdes priekšsēdētājs Andris Asars-Asarovskis: Augsti kvalificēti inženiertehniskie speciālisti dodas labi apmaksātās darba gaitās ārpus valsts robežām, savukārt palikušos uzņēmumi "izķer" un "pārpērk", jo nenoliedzami šis ir ļoti pateicīgs laiks, lai uzņēmums piesaistītu augstākās raudzes speciālistus un daudzi šobrīd to arī dara, domāju, ne tikai būvniecības nozarē."

Vērtējot no darbaspējīgu cilvēkresursu perspektīvas, tuvākajos gados Latviju varētu piemeklēt bēdīgs scenārijs, jo, aizceļojot augstas kvalifikācijas speciālistiem, ne tikai no būvniecības nozares, bet arī citām tautsaimniecības nozarēm, Latvija kļūst intelektuāli nabagāka.

"Ārvalstīs novērtē mūsu inženiertehnisko speciālistu zināšanas un pieredzi darbā atbilstoši Eiropas standartiem. Jāsaprot, ka, atsākoties ekonomikas augšupejai, aizceļojošos augstas kvalifikācijas speciālistus, mēs neatgūsim kā uz burvju mājiena. Būs nepieciešami tiešām pamatoti iemesli, lai cilvēki, kuri šobrīd aizbrauc, izlemtu atgriezties dzimtenē," stāsta A.Asars-Asarovskis.

Svarīgākais