"Swedbank" ekonomiste: Rūpniecībā janvārī jau novērojams gada pieaugums

© Jānis Saliņš F64

Rūpniecības izlaide janvārī diemžēl atkal samazinājās (it īpaši apstrādes rūpniecībā), kas kārtējo reizi parāda mūsu industrijai raksturīgo svārstīgumu. Pozitīva ziņa ir tā, ka, salīdzinot ar iepriekšēja gada janvāri, jau novērojam rūpniecības pieaugumu. Protams, ka to daļēji noteica zemā bāze - rūpniecības apjomi 2009.g. janvārī-februārī bija vismazākie,informē Lija Strašuna, "Swedbank" vecākā ekonomiste.

Bet, ņemot vērā to, ka rūpniecības izlaide lēnām sāka augt pagājušā gada laikā, gada pieaugums nozīmē arī to, ka spējam noturēt sasniegtos ražošanas apjomus.

Nozaru dinamika saglabājas ļoti atšķirīga. Salīdzinot ar iepriekšējā gada janvāri, izaugsmi uzrāda kokrūpniecība (lai gan izaugsme kļuva lēnāka), ķīmisko vielu ražošana, arī metālu ražošana. Savukārt vēl joprojām daudz atpaliek no 2009.g. janvāra līmeņa tekstilizstrādājumu ražošana, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošana (lai gan pēdējos mēnešos arī tur vērojams uzlabojums) un farmaceitisko vielu ražošana (šī nozare gan vienmēr bija ļoti svārstīga).

Mēs domājam, ka rūpniecības atkopšanās šogad kļūs izteiktāka. Par to liecina gan pieaugošs ārējais pieprasījums, gan augošas pasaules cenas, kas ļauj arī mūsu eksportētājiem pārdot dārgāk. Konfidence jeb noskaņojums rūpniecībā pastāvīgi uzlabojas, pieaug arī jauno pasūtījumu skaits. Savukārt vietējo izmaksu samazināšana ļāva uzlabot mūsu eksportētāju konkurētspēju. Lai gan riski saglabājas (gan pasaulē, gan iekšēji), rūpniecības un tādējādi arī eksporta izredzes kļūst arvien labākas. Visticamāk, rūpniecības izaugsme pat pārsniegs 10%, atsitiena veidā kompensējot 2009.gada sākuma zemos līmeņus.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais