Izstāde Ražots Latvijā vilinās eksportētājus

Pēc deviņu gadu pārtraukuma Latvijas ražotāji tiek aicināti vienuviet, lai popularizētu savus izstrādājumus izstādē Ražots Latvijā 2010. Tā notiks no 25. līdz 27. martam Olimpiskajā sporta centrā Rīgā, Grostonas ielā 6b.

"Ekonomiskā krīze ir izmainījusi uzņēmējdarbību Latvijā. Daudziem ir izveidojies stereotips, ka Latvijā vairs nekas netiek ražots. Tā nav taisnība," uzskata SIA Kelle Expo vadītājs Erlens Kelle, kurš uzņēmies iniciatīvu organizēt šādu pasākumu. Pēc viņa teiktā, izstādes mērķis ir rast eksporta tirgu Latvijas ražojumiem un pakalpojumiem.

Ekoloģisko rotaļlietu ražotājs SIA Lotes Toys ražotni atvēra pagājušā gada februārī. "Izpētot Eiropas tirgu, esam sapratuši, ka varam konkurēt ar savām ekoloģiskajām rotaļlietām. Decembrī sākām eksportēt preci. Ceram, ka izstāde Ražots Latvijā 2010 pavērs vēl jaunas iespējas," uzsvēra Lotes Toys īpašniece Baiba Paleja.

Izstādē piedalīsies arī biznesa inkubators Ventspils augsto tehnoloģiju parks (VATP), kas izveidots augsto tehnoloģiju jomu uzņēmumu atbalstam to darbības sākuma periodā. Izstādē Ražots Latvijā 2010 savus ražojumus un pakalpojumus demonstrēs astoņas VATP firmas, tostarp arī SIA SensoTech, kas ražo B–phone WiFi sistēmu – mazuļu uzraudzības ierīci, kas reaģē uz skaņu vai kustību telpā un ziņo par to uz mobilo tālruni.

Starptautisks skanējums ir arī SIA OSC gatavotajām sporta automašīnām OSCar. Uzņēmuma vadītājs autosportists Andris Dambis stāsta: "Lai arī izgatavoto auto skaits ir samazinājies, interese joprojām ir liela. Drīzumā plānots atsākt ražošanu vēl lielākos apmēros." Viņš sola, ka izstādes apmeklētāji varēs ne tikai aplūkot, bet arī nopirkt un, iespējams, pat izmēģināt kādu no slavenajiem OSCar. Savukārt SIA Baltijas marketinga serviss puiši sadarbībā ar igauņu firmu ESTFILD pēc individuāla pasūtījuma izgatavo divvietīgus rodsterus. Tās ir Super 7 tipa automašīnas, ko arī varēs aplūkot marta beigās Olimpiskajā sporta centrā.

Cēsu alus secinājis, ka pēdējā laikā Latvijas patērētāji arvien vairāk izvēlas Latvijā ražotu preci, tā sildot Latvijas ekonomiku. Tāpēc arī šis uzņēmums ar saviem izstrādājumiem piedalīsies izstādē. Ražots Latvijā 2010 būs iespēja novērtēt arī vairāku ražotāju zivju izstrādājumus, piemēram, gan "Šmita delikateses", gan SIA "Taimiņš" auksti un karsti kūpināto zivju produkciju. Dažādus kārumus piedāvās saldumu ražotāji, tostarp vitrīnās gozēsies SIA Polis & Valerts gardumi.

SIA Pure Food, kas pērn ievērojami palielināja pārdošanas apjomus, izstādē demonstrēs jaunos ogu sīrupus kafijai un karameļu krēmu, bet Pure Food meitasuzņēmums SIA Pure Chocolate piedāvās gardas trifeles ar dažādiem pildījumiem.

Dalību izstādē jau apstiprinājis Smiltenes piens, OT Stils, Daiļrade RC, Milda KM, Lyngson, Iecavnieks, Venden, Satori alfa un citi uzņēmumi. Izstādes rīkotāji uzskata, ka dažu nelielu uzņēmumu produkcija būs pārsteigums apmeklētājiem, jo tieši krīzes laikā radušās neparastas idejas. Izstādi atbalsta Ekonomikas, Ārlietu un Zemkopības ministrijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera un citi.