Pieprasītākās tomātu sēklas un hiacinšu pupas

Lai gan laukus vēl klāj bieza sniega sega, piemājas dārzu un citu zemes pleķīšu īpašnieki steidz jau iegādāties sēklas. Pēc tirgotāju vērtējuma, pieprasījums šobrīd pieaudzis par apmēram 15 procentiem salīdzinājumā ar pagājušo gadu. Un, tāpat kā pērn, arī šogad priekšroka tiek dota dārzeņu sēklām.

SIA Kurzemes sēklas ir labi pazīstama dārzeņu un puķu audzētāju aprindās visā Latvijā. Kurzemes sēklas pārdevēja Monta Andiņa Neatkarīgajai stāstīja, ka šobrīd sēklu tirdzniecība noris ļoti aktīvi un visvairāk tiek pirktas tomātu sēklas.

"Šis ir īstais brīdis tomātu sējai, lai līdz vasaras sākumam izaudzētu dēstus," skaidroja M. Andiņa. Daudz tiek pirktas arī garšaugu un salātu sēklas. To piedāvājums Kurzemes sēklu veikalos ir ļoti plašs – zaļi, sarkani, lapu vai galviņu salāti, katra vēlmei piemēroti. Tā kā reti kurš dārzkopis var atturēties, neizmēģinot izaudzēt kaut ko retu vai mazāk zināmu, Kurzemes sēklas ik gadu piedāvā arī sēklu tirgus jaunumus. Šogad pircēju interesi ir izraisījušas daudzgadīgo sarkano skābeņu sēklas, japāņu virtuvei raksturīgu zaļumu sēklu maisījums.

M. Andiņa stāstīja, ka šogad vairāk nekā pērn tiek pirktas arī puķu sēklas. "Ja pagājušajā gadā vairāk pirka dārzeņu sēklas un puķu sēklas iegādājās vien tad, ja varēja atlicināt šim priekam naudiņu, tad šogad daudzi pircēji izvēlas arī puķu sēklas," atzina M. Andiņa.

Tāpat kā iepriekšējos gados, veikalos ir plašs asteru sēklu klāsts, jo tās vienmēr esot pieprasītas. Šogad puķu mīļiem tiek piedāvātas arī pildītas sarkanas ipomejas, hiacinšu pupas (tas ir gan dekoratīvs augs, gan arī ēdams), divgadīgas Islandes magones, divkrāsu kosmejas sēklas, rozā naktssveces sēklas, vairāku šķirņu daudzgadīgas neļķes. Liela piekrišana, tāpat kā pērn, ir smēķējamās tabakas sēklām. Šo augu izmanto arī kā bioloģisko augu aizsardzības līdzekli.

Tie, kuri iegādājas sēklas lielveikalos un būvmateriālu veikalos, izrādās, ir praktiskāki, priekšroku dodot dārzeņu sēklām.

Šogad K-Rauta veikaliem sēklas piegādā pieci piegādātāji. "Šopavasar sēklu sortiments ir paplašināts, ir lielāka šķirņu izvēle. Sēklu tirdzniecība tā pa īstam ir tikai tagad sākusies. Visvairāk šobrīd pērk tomātu, gurķu sēklas, paprikas sēklas. Pieaudzis arī pieprasījums pēc diedzējamām sēklām un balkonu puķu sēklām," Neatkarīgajai stāstīja a/s Rautakesko Mārketinga komunikāciju nodaļas vadītāja Ieva Zlaugotne.

Arī Maxima un Rimi veikalos lielākoties tiek pirktas dārzeņu sēklas.

"Jau pagājušajā gadā novērojām, ka cilvēki kļūst praktiskāki un vairāk pērk tieši dārzeņu, nevis puķu sēklas. Šogad, veidojot sēklu sortimentu, ņēmām vērā šo faktu un plašākā izvēlē piedāvājam tieši dažādu šķirņu dārzeņu sēklas. Šogad mums ir jauns sadarbības partneris sēklu piegādē, kas nodrošina augstas kvalitātes sēklas un attiecīgi to dīgtspēju. Visas sēklas, kurām tas ir nepieciešams,

paciņā atrodas folija iepakojumā, kas palīdz nodrošināt sēklu dīgtspēju," Neatkarīgajai skaidroja Rimi Latvija mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Zane Eniņa.

Arī Maxima lielveikalos lielāka piekrišana ir dārzeņu sēklām. Šajos veikalos ir nopērkama trīs dažādu sēklu piegādātāju produkcija. Pēc Maxima Latvija preses sekretāra Ivara Andiņa aplēsēm, šogad pieprasījums pēc sēklām ir pieaudzis par aptuveni 15 procentiem.

Rimi lielākoties tiek pirktas diļļu, burkānu, salātu, biešu, redīsu un visvairāk – gurķu sēklas. Savukārt Maxima veikalos šobrīd vispieprasītākās ir tomātu, seleriju un pētersīļu sēklas. "Daudzi iegādājas arī jau gurķu sēklas un dažādu zaļumu sēklas. Pastiprinātu interesi ir izraisījušas sarkanās skābenes un hiacinšu pupas," stāstīja I. Andiņš, piebilstot, ka, neskatoties uz lielo pieprasījumu pēc sēklām, to cena nav kāpusi.

Rimi veikalos sēklu paciņas šobrīd maksā 19 santīmu. Salīdzināšanai pērn to cena bija 21–23 santīmi.

Arī K-Rauta veikalos sēklu cenas, salīdzinot ar pagājušo gadu, nav mainījušās.

Svarīgākais