Elektrības rēķina vietā – klienta karte

Akciju sabiedrība Latvenergo norēķinu kvīšu vietā sākusi ieviest klientu kartes, kuras var izmantot, veicot apmaksu par elektroenerģiju. Karte ir bezmaksas, un tās izmantošanas laiks nav ierobežots.

Latvenergo klientu karte ir identifikācijas līdzeklis, kurā ir ietvertas ziņas par klientu – vārds, uzvārds, līguma numurs, adrese un kodēta informācija par līgumu. Klientu karte aizstās līdzšinējās norēķinu kvītis.

"Līdz šim Latvenergo, sūtot klientiem norēķinu kvītis, ik gadu iztērēja vairāk nekā 25 tonnas papīra, bet, ieviešot klienta karti, norēķināšanās process par elektroenerģiju būs ekonomiskāks un arī videi draudzīgāks," Neatkarīgajai skaidroja Latvenergo ārējās komunikācijas daļas vadītājs Andris Siksnis.

Rēķinu vietā izmantojot klientu kartes, par elektroenerģiju tāpat kā līdz šim varēs norēķināties Latvijas pasta nodaļās un banku filiālēs. Vienīgā atšķirība ir tā, ka iepriekš, norēķinoties par elektroenerģiju, klienti operatoriem Latvijas pasta nodaļās vai banku filiālēs deva aizpildītu norēķinu kvīti. Turpmāk šajās norēķinu vietās klientiem vajadzēs tikai uzrādīt klienta karti sevis identificēšanai un nosaukt naudas summu, kas jāmaksā par iepriekšējā mēnesī patērēto elektroenerģiju. Patērētās elektroenerģijas daudzums nebūs jāuzrāda, jo uzņēmums to aprēķinās atbilstoši samaksātajai summai. Ar Latvenergo klientu karti par patērēto elektroenerģiju varēs norēķināties ne tikai tās īpašnieks, bet arī ģimenes locekļi vai citas personas.

Latvenergo klienta karte nav norēķinu karte, un tāpēc tā nebūs maksāšanas līdzeklis par elektrību. Tāpat kā līdz šim norēķināties par elektrību varēs gan skaidrā naudā Latvijas pasta nodaļās un komercbankās, gan ar bezskaidras naudas norēķiniem, izmantojot, piemēram internetbanku vai pašapkalpošanās portālu www.elatvenergo.lv, kurā ir redzamas samaksātās summas, skaitītāja rādījums, līdz kādam maksāts iepriekšējos mēnešos. Portālā lejupielādēt izmantošanai var arī elektronisku elektroenerģijas patēriņa tabulas formātu.

Tieši tāpat kā līdz šim, par patērēto elektrību klientiem ir jānorēķinās reizi mēnesī, atgādina Latvenergo.

Pagājušā gada decembrī Latvenergo klienta kartes ieviesa jau Saldus un Brocēnu novados, bet šā gada laikā klienta kartes pa pastu saņems arī citos Latvijas novados un pilsētās dzīvojošie. A. Siksnis uzsvēra, ka pāreja uz jauno kārtību notiks pakāpeniski un līdz gada beigām par elektrību varēs maksāt, arī izmantojot norēķinu kvītis.

Kopā ar klienta karti Latvenergo klienti pa pastu saņems elektroenerģijas patēriņa tabulu, kurā varēs pārskatāmi ierakstīt skaitītāja rādījumu un kontrolēt maksātās summas garākā laika periodā. Pārskats par pēdējos mēnešos veiktajiem maksājumiem klientiem turpmāk tiks nosūtīts ne retāk kā reizi divos gados.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".