Lielie investori uzturēšanās atļaujas Latvijā varēs saņemt no jūlija

Lielie investori uzturēšanās atļaujas Latvijā uz laiku līdz pieciem gadiem varēs saņemt no šā gada 1.jūlija, paredz Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas šodien atbalstītais priekšlikums Imigrācijas likumā izskatīšanai galīgajā lasījumā.

Termiņuzturēšanās atļauju Latvijā uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, varēs piešķirt personām, kuras ieguldījušas kapitālsabiedrības pamatkapitālā ne mazāk kā 25 000 latu, rada piecas jaunas darba vietas, kurās uz pilnu slodzi tiek nodarbināti darbinieki, no kuriem ne mazāk kā puse ir Latvijas pilsoņi, Latvijas nepilsoņi, Eiropas Savienības dalībvalstu pilsoņi vai Eiropas Ekonomikas zonas valstu pilsoņi, un valsts vai pašvaldības budžetā saimnieciskā gada laikā kā nodokļus samaksā ne mazāk kā 10 000 latu.

Termiņuzturēšanās atļauju uz laiku, kas nepārsniedz piecus gadus, tiek rosināts piešķirt personai, kura Latvijā ir iegādājusies un tai pieder viens vai vairāki nekustamie īpašumi Rīgā, Rīgas plānošanas reģionā vai republikas pilsētās, kuru kopējā darījuma summa ir ne mazāka kā 100 000 latu, vai viens vai vairāki nekustamie īpašumi ārpus Rīgas, Rīgas plānošanas reģiona vai republikas pilsētām, kuru kopējā darījuma summa ir ne mazāka kā 50 000 latu, kā arī ja viņam nav un nekad nav bijuši nekustamā īpašuma nodokļa maksājumu parādi.

Līdz šim termiņuzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem varēja saņemt tās personas, kuras ieguldījušas 2000 latu kapitālsabiedrībā un kurām bija paraksta tiesības. Šādu personu gada laikā esot ap 500.

Grozījumu autori paredz, ka grozījumi veicinās investīciju ienākšanu Latvijā, jaunu darba vietu radīšanu, kā arī "izkustinās" nekustamā īpašuma tirgu.

Grozījumi paredz, ka uzturēšanās atļaujas uz pieciem gadiem piešķirt tiem ārzemniekiem, kas būs ieguldījuši Latvijā reģistrētu komercsabiedrību pamatkapitālā vismaz 25 000 latu vai iegādājušies nekustamos īpašumus par vismaz 100 000 latu Rīgā vai Rīgas reģionā, vai par vismaz 50 000 latu citur Latvijā. Minētajiem investoriem būs tiesības saņemt uzturēšanās atļaujas uz pieciem gadiem.

Imigrācijas likuma grozījumu mērķis ir veicināt ārvalstu investoru ienākšanu Latvijā.