Kampars sola mēneša laikā izvērtēt TEC-2 rekonstrukcijas projekta izmaksas

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) joprojām uzskata, ka Rīgas otrās termoelektrostacijas (TEC-2) rekonstrukcijas projekts ir nesamērīgi dārgs, tāpēc mēneša laikā projekta izmaksas tiks atkārtoti izvērtētas.

"Mani uztrauc, ka projekta izmaksas izskatās pārāk lielas. Salīdzinot ar iepriekšējo kārtu - nesamērīgi lielas," intervijā telekompānijas LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Kampars. "Analīze ir nepieciešama, taču tā nebūs ilga - vienīgā objektīvā metode, lai noteiktu, vai ekonomiskās lejupslīdes apstākļos nav samazinājušās projekta īstenošanas izmaksas, ir atkārtota sarunu procedūra, kas prasīs ne vairāk kā mēnesi."

Kampars arī noliedza, ka Latvija varētu zaudēt vairākus desmitus miljonus latu, ja Ekonomikas ministrija kā valsts pārstāve "Latvenergo" apturēs TEC-2 rekonstrukcijas projekta attīstību, bet tā īstenošanā ieinteresētie sāks tiesāšanos.

"Soda naudas ir pārspīlēts vērtējums. Nevar būt runa par soda naudām," sacīja Kampars, norādot, ka viņam plānotas tikšanās arī ar projektā iesaistītajām pusēm - sarunu procedūras uzvarētāju Turcijas kompāniju "Gama" un ģeneratoru piegādātāju ASV kompāniju "General electric".

"Projekta īstenošanā ir ieinteresēti turki un amerikāņi, tas ir normāli, bet man kā ministram jāaizstāv Latvijas valsts intereses," uzsvēra Kampars.

Viņš arī norādīja, ka TEC-2 stacija ir vajadzīga, taču svarīga ir arī procedūra, kādā rekonstrukcijas projekts tiek īstenots.

Kā ziņots, TEC-2 rekonstrukcijas pabeigšanas jeb otra aizvietojošā energobloka būvniecības pretendentu atlasei 2008.gadā tika uzsākta sarunu procedūra. No diviem saņemtajiem piedāvājumiem jau pirms gada izraudzīts lētākais.

Turcijas kompānija "Gama" 400 megavatu energobloku piedāvā uzbūvēt par 350 miljoniem eiro (245 miljoniem latu), taču līgums aizvien noslēgts nav.

Lai arī neviens pretendents sūdzības par sarunu procedūras rezultātiem nav sniedzis, no drošiem avotiem zināms, ka konkursā zaudējusī otra dalībniece - Spānijas kompānija "Iberdrola" - tagad saka, ka TEC-2 energobloku varot uzbūvēt par 30 miljoniem eiro (21 miljonu latu) lētāk, iepriekš informēja telekompānijas LNT raidījums "Top 10".

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais