Uzņēmēji: "Ziedu laiki" lietotu apģērbu tirgotājiem ir tikai mīts

Tas, ka lietotu apģērbu tirgotājiem patlaban ir "ziedu laiki", ir tikai mīts, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja SIA "Degas" komercdirektors Renārs Strazdiņš.

"Vairāku lietotu apģērbu tirgotāju darbības paplašināšana vai jaunu spēlētāju ienākšana tirgū saistīta tikai ar brīvajām nomas telpām un pieejamākām nomas maksām," sacīja Strazdiņš.

Lai gan lietotu apģērbu tirgotājs uz nākotni raugās ar optimismu, tomēr prognozē, ka šis gads šajā sektorā nebūs labāks par iepriekšējo.

Apgrozījums, salīdzinot ar pagājušā gada nogali, samazinājies vēl par aptuveni 15%, savukārt salīdzinot ar janvāri - par 10%, sacīja Strazdiņš.

"Turklāt šie mēneši katru gadu ir ar zemākiem apgrozījuma rādītājiem gada griezumā," norāda Strazdiņš.

Viņš arī norāda, ka klientu prasības pret lietotu apģērbu kvalitāti vai pieprasījums pēc noteiktu zīmolu precēm īpaši nav mainījies. "Cilvēki joprojām vēlas ģērbties skaisti, protams, viņi palikuši mazāk emocionāli un vairāk racionāli pirkumu izdarīšanā".

Vairumtirdzniecības uzņēmuma SIA "Teksa" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Lauberts stāsta, ka pērn vairumtirdzniecībā pieprasījums pēc lietotiem apģērbiem krities uz pusi. "Līdz ar to uzņēmuma apgrozījums krities par 50% un tas pērn strādājis bez peļņas," norāda Lauberts.

"Teksa" importē nesašķirotu un sašķirotu lietotu apģērbu no Lielbritānijas, kā arī reizēm apģērbi tiek no Latvijas eksportēti uz Ukrainu un Krieviju. Latvijā apģērbi tiek tirgoti no 1 līdz 1,40 latiem kilogramā.

Savukārt lietotu apģērbu tirgotājs SIA "R.D.A." pēdējo gadu laikā piedzīvojis strauju izaugsmi.

Kā norāda uzņēmuma importa un eksporta menedžeris Nauris Jonass, pērn uzņēmuma apgrozījums sasniedzis 1 781 982 latus un tas strādājis ar peļņu. Uzņēmums turpina attīstīties un atver veikalus, kuru tirdzniecības platība ir vidēji 400 līdz 500 kvadrātmetri.

Jonass norāda, ka "klienti ir izlutināti ar kvalitāti", atšķiras arī pircēju pieprasījums pa reģioniem, kas galvenokārt saistīts ar iedzīvotāju ienākumu līmeni.

2008.gadā nogalē uzņēmumā tika izveidota importa un eksporta nodaļa, kuras primārais uzdevums ir uzlabot mazlietotu un lietotu apģērbu ievešanu Latvijā, kā arī veidot kontaktus ar potenciālajiem klientiem ārpus Latvijas robežām un nodrošināt pastāvīgu Latvijā šķirota apģērba eksportu visā pasaulē. Nodibinātas attiecības ar Pakistānas un dažādu Āfrikas valstu uzņēmējiem, kā rezultātā Latvijas tirgum neatbilstoša izmēra un modeļu apģērbs tiek eksportēts uz šīm valstīm.

SIA "Degas" Latvijā darbojas no 1996.gada, un patlaban uzņēmumam ir 28 veikali visā Latvijā.

SIA "R.D.A." pamati likti 1995.gadā, un patlaban darbojas 24 veikali visā Latvijā.

SIA "Teksa" ir lietotu apģērbu vairumtirgotājs, kas Latvijas tirgū darbojas kopš 1994.gada.

Ekonomika

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais