Finansē šūnu koka ražotni

© Juris Ģigulis/ Ventas balss

Ventspils uzņēmums Dendrolight Latvija ir pirmais, kam izdevies noslēgt līgumu Eiropas fondu aktivitātē Augstas pievienotās vērtības investīcijas. Piešķirtie 3 miljoni latu ir aptuveni 15% no projekta kopējām investīcijām. Ar tiem tiks apmaksātas ražošanas iekārtas.

Jau jūlijā plānots sākt masīvkoksnes šūnu plašu ražošanu – rūpnīcas būve tuvojas finišam. Tas nozīmē, ka tieši Latvijā sāksies apvērsums pasaules kokrūpniecībā. Nozares eksperti šūnu koku uzskata par revolucionāru izgudrojumu: tas ļauj no nekvalitatīvas koksnes saražot vairāk produkcijas, nekā ir izejvielas; tas ir viegls, izturīgs, nevērpjas, izmantojams mēbeļu ražošanā, māju būvē.

Svinīgajā līguma parakstīšanas ceremonijā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras pārstāvis Māris Ēlerts slavēja Dendrolight Latvija attīstības stratēģiju kā paraugu citiem Latvijas uzņēmumiem. Visu šeit Latvijā uz vietas izgudrot un pasaules tirgu ar to iekarot nav iespējams. Taču ir iespējams nopirkt ārzemju izgudrojumu un pirmajiem to ieviest dzīvē. Austriešu profesora Johana Bergmana tehnoloģiju vēlējās iegūt teju 400 kompāniju visā pasaulē, taču profesors izvēlējās tieši latviešus. Uzņēmuma vadītājs Jānis Vašuks stāsta, ka būtiska izrādījās vācu kokapstrādes iekārtu ražotāja Weinig rekomendācija. (Šā ražotāja iekārtas jau sekmīgi tiek izmantotas ar Dendrolight Latvija saistītajā uzņēmumā Arbo – logu un fasāžu ražošanā.)

Izšķirošs projekta tālākā virzībā bija arī Ventspils pašvaldības atbalsts. Krīzes apstākļos bankas nelabprāt aizdod naudu nekustamā īpašuma attīstīšanai, taču rūpnīca ir jāuzbūvē, tai nepieciešama infrastruktūra. Īstenojot Ventspils industrializācijas politiku, šo problēmu ar septiņu miljonu latu investīcijām atrisināja Ventspils brīvosta. Jaunais uzņēmums pašvaldības ieguldījumus atmaksās 15 gadu laikā ar nomas naudu.

Kaut gan vārdos valsts šobrīd ir koncentrējusies uz ražošanas atbalstu, inovācijām un eksporta veicināšanu, tomēr tikt pie Eiropas fondu naudas šiem kritērijiem pilnībā atbilstošajam projektam vienalga bija sarežģīti. Visticamāk, bez Ventspils mēra Aivara Lemberga politiskās ietekmes tas arī neizdotos. Pavasarī Ekonomikas ministrija kokrūpniecības nozari mēģināja izmest laukā no pretendentu loka. "Visi būtiskie lēmumi tika pieņemti politiskā līmenī," atzīst Lembergs. Galu galā šajā programmā līdz ar Dendrolight projektu tomēr izdevās ievilkt visu nozari, kas Latvijas uzņēmējdarbības struktūrā neapšaubāmi ir viena no svarīgākajām. Kopumā aktivitātē Augstas pievienotās vērtības investīcijas atbalstīti 34 projekti. No tiem seši tiek īstenoti Ventspilī.