Kampars: ES fondu līdzekļu sadalījums neatbilst šodienas ekonomiskai situācijai

Ekonomikas ministrs Artis Kampars (JL) piekrīt Valsts kontrolieres Ingunas Sudrabas paustajam, ka Eiropas Savienības (ES) fondu sadalījums neatbilst šodienas ekonomiskajai situācijai.

Kā informēja Kampara preses sekretārs Sandris Sabajevs, ministrs uzskata, ka ES līdzekļu izlietojumā ir jāvadās no tā, kādu efektu tas dos ekonomikas eksportspējas un konkurētspējas veicināšanai.

Līdzekļu piešķiršanā visām atbildīgajām iestādēm būtu jāvadās pēc vienotiem kritērijiem, uzskata Kampars.

Viņš arī uzsver, ka Ekonomikas ministrijas kompetencē esošajās jomās ministrija ir uzņēmusies saistības vai izsludinājusi konkursus par vairāk nekā 65% no pieejamajiem fondu līdzekļiem 2007.-2013.gadam.

Kā ziņots, Sudraba Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina, ka vēl joprojām ES līdzekļi tiek piešķirti, nevērtējot konkrētus sasniedzamos rezultātus. "Pat tad, ja nauda tiks apgūta, mēs nebūsim panākuši būtiskas izmaiņas ne ekonomikā, ne arī valstij svarīgajās nozarēs," skaidroja Sudraba.

Sākumā ir jādefinē mērķi un tikai tad jāinvestē līdzekļi, norādīja Sudraba, uzsverot, ka 2007.-2013.gada ES fondu apguves plāns neatbilst šī brīža ekonomiskajai situācijai.

Līdz jūlija beigām apstiprināti ES fondu projekti 1,28 miljardu latu apmērā, kas ir 40,3% no 2007.-2013.gada periodam Latvijai pieejamā finansējuma. Līgumi noslēgti par 24,4% no pieejamās naudas, savukārt maksājumi veikti tikai par 4,9% no kopējā 3,18 miljardu lielā finansējuma, informēja Finanšu ministrijas pārstāvis.

Ekonomika

Valdības pieņemtie lēmumi valsts pamatbudžeta iztrūkumu lāpīšanai rada nopietnas bažas par nākotnes pensionāru labklājību, teikts opozīcijas Saeimas deputāta, "Apvienotā saraksta" (AS) frakcijas priekšsēdētāja Edgara Tavara paziņojumā medijiem.

Svarīgākais