Kariņš: Jāizvērtē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas neatkarība

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) vadītājas Valentīnas Andrējevas paziņojumi par gāzes cenu palielināšanos liecina, ka ir jāpārvērtē SPRK patiesā neatkarība, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (JL).

Politiķis uzsver, ka ar gāzes tarifu pieaugumu tiktu mazināta Latvijas konkurētspēja un izaugsmes perspektīvas, aģentūru LETA informēja deputāta padomnieks Jānis Patmalnieks.

Pēc deputāta domām, SPRK ar saviem paziņojumiem aizstāv monopoluzņēmumu cenu politiku un kaitē Latvijas tautsaimniecības atjaunošanai.

LETA jau ziņoja, ka SPRK padomes priekšsēdētāja Andrējeva cer uz ekonomikas stabilizāciju un mazāk bargu nākamo ziemu, lai gāzes tarifu pieaugums smagi neietekmētu iedzīvotājus.

Šorīt intervijā Latvijas Radio SPRK vadītāja norādīja, ka patlaban gāzes cena ir "ļoti draudzīga patērētājiem". Pagājušajā gadā AS "Latvijas Gāze" (LG) iepirka lētu gāzi, kas tiek izmantota patlaban.

Tik zemi gāzes tarifi būs līdz šā gada aprīlim, maijam, kad gaidāms tarifu kāpums. Kā norādīja Andrējeva, patlaban ir ļoti grūti pateikt, kāds būs tarifu pieaugums - 20% vai 30%, jo tie ir atkarīgi no naftas cenām pasaules tirgū. Tāpat gāzes tarifus ietekmēs akcīzes nodokļa ieviešana gāzei no 1.maija.

Andrējeva prognozēja, ka gāzes tarifu izmaiņas vasarā "neradīs stresu". Bažas esot par nākamo apkures sezonu, jo siltuma uzņēmumus ietekmēs LG tarifu izmaiņas. Līdz ar to jācer uz ekonomikas stabilizāciju un mazāk bargu ziemu.

SPRK vadītāja pozitīvi novērtēja "Latvenergo" un "Rīgas siltuma" aktivitātes maznodrošināto iedzīvotāju atbalstam. Par to runāts arī ar LG, tomēr tas esot privāts uzņēmums, kura funkcijās nav sociālā palīdzība.

Andrējeva arī informēja, ka šogad izmaiņas elektroenerģijas tarifos nav plānotas.

Patlaban saņemts tikai "Augstsprieguma tīkla" elektroenerģijas pārvades sistēmas pakalpojumu tarifu projekts. Uzņēmums prasa elektrības pārvades tarifu palielinājumu no 2011.gada 1.janvāra.