Latvijai paaugstina kredītreitingu

Aģentūra Standard&Poor"s piektdien mainīja nākotnes vērtējumu par Latvijas izredzēm atdot savus parādus. Valsts sagaidāmā maksātspēja tika pārsaukta no negatīvas par stabilu.

Kredītreitingu aģentūras lēmums atspoguļo valsts izdevumu samazināšanu 2010. gadā attiecībā pret 2009. gadu. Maksātspējas uzraugi ir atzinīgi novērtējuši slimnīcu un skolu slēgšanu atbilstoši Latvijas iedzīvotāju skaita sarukumam un maksātspējas zudumam. Tomēr šie pasākumi arī pastiprinās valsts ieņēmumu kritumu iedzīvotāju mirstības un izceļošanas pieaugumu dēļ. Kredītreitingu aģentūras neuzņemas izskaitļot šādas sekas. Piektdien paziņotais vērtējums pēc pusgada atkal tiks pieskaņots tā brīža situācijai. Pirms pāris gadiem Latvijai taču tika piedēvēti augsti kredītreitingi, balstoties uz ārvalstu aizdevumu ieplūdināšanu Latvijā. Šie reitingi veicināja Latvijas valsts, kā arī fizisko un juridisko personu aizņemšanos, bet neradīja kredītreitingu speciālistos jautājumus, kā parādi tiks atdoti. Šādi jautājumi kredītreitingu pazemināšanas veidā parādījās tikai tad, kad jau iezīmējās valsts maksātnespēja. Tagad tā ir atlikta līdz brīdim, kad tiks iztērēts Starptautiskā Valūtas fonda sapulcinātās kreditoru kompānijas aizdevums. Pusgada laikā tas vēl nenotiks. Standard&Poor"s vērtējums izsaka šo vispārzināmo faktu grāmatvedības valodā.

Aģentūras vērtējums aizvietoja piektdien gaidīto uzmundrinājumu no SVF. Fonda valdes sēdi tad esot iztraucējis Vašingtonā (ASV) izcēlies sniegputenis, un tikai tāpēc valde atlikusi uz šo nedēļu lemšanu par aizdevuma kārtējās daļas sūtīšanu uz Latviju.

Svarīgākais