Finanšu ministrija nesteidz izdarīt secinājumus par ekonomikas stabilizēšanos

Pēc janvāra valsts budžeta izpildes datiem vēl ir pāragri spriest par budžeta izpildi kopumā gadā un izdarīt konkrētus secinājumus par ekonomikas stabilizēšanos.

Tāpat patlaban vēl neesot pieejama detalizēta informācija par nodokļu ieņēmumus ietekmējošiem faktoriem janvārī, kas pūs pieejama februāra beigās, stāsta Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja vietnieks Aleksis Jarockis.

Tomēr atsevišķus secinājumus FM varot izdarīt jau tagad.

Tā uzņēmumu ienākuma nodokļa ieņēmumu plāns 2010.gada janvārim tika noteikts 12,5 miljoni latu, savukārt izpilde bija 13,7 miljoni latu - par 1,2 miljoniem latu vairāk. Ministrija gan uzskata, ka šī pārpilde nav būtiska, jo saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta informāciju plāna pārpildi janvārī ietekmēja nodokļu maksātāju veiktie nodokļa avansa maksājumi, kas aprēķināti, pamatojoties uz 2008.gadā gūto peļņu.

Savukārt turpmākajos mēnešos FM prognozē nodokļa ieņēmumu samazināšanās, jo iepriekšējo gadu tendences liecina, ka tie nodokļu maksātāji, kuriem nodokļa pārrēķina rezultātā izveidojusies no budžeta atmaksājamā summa, cenšas iesniegt gada pārskatu ātrāk ar mērķi - samazināt turpmākās budžetā maksājamās summas vai saņemt pārmaksātās summas atmaksu.

Savukārt pievienotās vērtības nodokļa ieņēmumu plāna pārpildi 2010.gada janvārī - plāna izpilde pārsniedza 24,9% - pēc FM rīcībā esošās informācijas lielā mērā ietekmēja ievērojamais pievienotās vērtības nodokļa atmaksu samazinājums, salīdzinot ar iepriekšējiem periodiem.

2010.gada janvārī kopējās pievienotās vērtības nodokļa atmaksas tika veiktas 35,9 miljonu latu, savukārt 2009.gada janvārī tās sasniedza 42,0 miljonus latu un vidēji 2009.gadā tās tika veiktas 46,2 miljoni latu mēnesī.

Detalizēta analīze par minēto un pārējo nodokļu ieņēmumu plāna izpildi un to ietekmējošiem faktoriem tikšot veikta līdz februāra beigām pēc papildu informācijas saņemšanas un analīzes.

Janvārī valsts budžeta nodokļu ieņēmumu plāns izpildīts par 99,6%, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotā informācija par budžeta ieņēmumu daļas izpildi.

Kopsummā pagājušajā mēnesī valsts budžetā tika ieņemti 302,2 miljoni latu. Iepriekš plānotais ieņēmumu apjoms bija 303,55 miljoni latu.

Svarīgākais