PVN samazināšana ēdināšanas uzņēmumiem ir "izdzīvošanas" jautājums

PVN likmes samazināšana no 21% līdz 10% ēdināšanas uzņēmumiem patlaban ir "izdzīvošanas" jautājums, biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas (LVRA) Restorānu nodaļas vadītāja Dace Dēnava.

"Liela daļa ēdināšanas uzņēmumu tiek "dotēti" no citiem ieņēmumiem, lai izdzīvotu, un tas nevar būt kā ilgstošs process," norāda Dēnava.

Viņa arī informē, ka LVRA jau strādā pie šī jautājuma - un arī LVRA atbalsta viedokli, ka ēdināšanas uzņēmumiem būtu jāpiemēro PVN likme 10% apmērā.

Dēnava arī atzīst, ka kopumā ēdināšanas uzņēmumu apgrozījuma rādītāji turpina krist, lai arī "to nevar teikt par visiem uzņēmumiem". Pēdējā gada laikā pārraukt savu darbību bija spiesti aptuveni 1500 sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumi, norāda Dēnava, atzīstot, ka "skaitliski to ir grūti precizēt, jo pēdējā gada laikā atvērušies arī jauni restorāni".

Arī restorāna "Ostas skati" īpašnieks Jānis Jenzis atzīmē, ka "PVN samazināšana ir nozarei vitāli svarīga", norādot, ka lielākajā daļā ES valstu tas jau tiek darīts.

Jau ziņots, ka krogu īpašnieki aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi līdz 10% arī ēdināšanas uzņēmumiem pēc tam, kad Saeima nodevusi komisijām izskatīšanai grozījumus likumā "Par pievienotās vērtības nodokli", kas paredz samazināt PVN likmi tūrisma nozarē līdz 10%. Tomēr neizpratni radījis fakts, ka grozījumu iesniedzēji ar tūrisma nozari ir asociējuši tikai viesnīcu biznesu.

Aicinājumu par PVN likmes samazināšanu sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem parakstījuši 56 krogu īpašnieki. To vidū ir restorāns "Gan bei", "Double coffee", ēdināšanas uzņēmums "Lido", "Slāvu restorāns", klubs "Paldies Dievam, piektdiena ir klāt", "Klondaika", "Liepājas 1.rokkafejnīca" un citi.

Svarīgākais