Eiropa ASV sola piekļuvi savu banku darījumu datiem

Vienošanās starp Eiropas Savienību un ASV, kas ļautu ASV tiesībsargājošajām iestādēm piekļūt eiropiešu starpbanku darījumu datiem, varētu tikt panākta trīs mēnešu laikā, paziņojis EP prezidents Ježijs Buzeks. Šonedēļ parlaments noraidīja sākotnējo vienošanos par dalīšanos ar banku datiem.

"Mēs mēģināsim atrisināt problēmu dažās nākamajās nedēļās, vismaz trīs mēnešos," Polijas ziņu aģentūrai PAP pavēstīja Buzeks.

'Vairākuma viedoklis EP ir tāds, ka nav ticis panākts pareizais līdzsvars starp drošību no vienas puses un pilsonisko brīvību aizsardzību no otras puses," viņš norādīja. "Es zinu, ka SWIFT līgums paredzēts cīņas pret terorismu vienkāršošanai un tāpēc tas ir svarīgs un nepieciešams, tomēr tam ir arī jābūt samērotam ar cilvēktiesību aizsardzību."

Kā ziņots, EP ceturtdien nobalsoja pret atļaujas piešķiršanu ASV tiesībsargājošajām iestādēm piekļūt eiropiešu starpbanku darījumu datiem, ko Vašingtona bija lūgusi terorisma apkarošanai.

Neraugoties uz Vašingtonas vairākkārtējiem brīdinājumiem, ka negatīvs lēmums varētu ietekmēt arī Eiropas piekļuvi ASV informācijai, 378 deputāti balsoja pret atļaujas piešķiršanu, 196 to atbalstīja, bet 31 atturējās.

ES dalībvalstu valdības jau uz deviņiem mēnešiem devušas ASV likumsargiem atļauju piekļūt starpbanku pārskaitījumu dienesta SWIFT datiem, bet šim līgumam, lai tas saņemtu tiesisku spēku, bija jāgūst EP atbalsts.

Par šādu iespējamību eiroparlamentārieši brīdināja jau iepriekš, paužot bažas, ka personīga informācija, iespējams, arī banku elektronisko pārskaitījumu dati, varētu tikt nodota ASV varasiestādēm un citu valstu valdībām.

Briselē bāzētā Pasaules Starpbanku finanšu telekomunikāciju biedrība (SWIFT) ik dienas pārrauga triljonus dolāru vērtus pārskaitījumus starp teju 8000 finanšu institūciju vairāk nekā 200 valstīs.

ASV paziņoja, ka EP lēmums ir "solis atpakaļ ASV un ES sadarbībā terorisma apkarošanā".

"Šis lēmums izjauc svarīgu terorisma apkarošanas programmu, kuras ietvaros Eiropas varasiestādēm nodoti vairāk nekā 1500 ziņojumi un neskaitāmi pavedieni un kas devusi būtisku ieguldījumu pretterorisma sadarbībā starp ASV un Eiropu," paziņoja ASV misija Briselē.

Ekonomika

Šosezon stāsies spēkā jaunas prasības ziemas riepām, un no 1.decembra ceļu satiksmē varēs izmantot tikai tādas ziemas riepas, kas marķētas ar "kalna un sniegpārsliņas" apzīmējumu, aģentūrai LETA pavēstīja Ceļu satiksmes drošības direkcijā (CSDD).

Svarīgākais