Latvijā decembrī bijis otrais straujākais mēneša rūpniecības apjomu kritums ES

Pagājušā gada decembrī ražošanas apjoms Latvijas rūpniecībā, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājās par 4,2%, kas ir otrais lielākais kritums starp visām Eiropas Savienības (ES) valstīm, liecina piektdien publiskotie ES statistikas biroja "Eurostat" dati.

Visstraujākais ražošanas apjomu samazinājums bijis Dānijā - par 5,2%, Īrijā, tāpat kā Latvijā, ražošanas apjomi samazinājušies par 4,2%, Polijā - par 2,8% un Vācijā - par 2,6%.

Lielākais rūpniecības pieaugums mēneša laikā bijis Lietuvā - par 2,3%, Portugālē - par 0,7%, Lielbritānijā - par 0,6% un Spānijā - par 0,5%. Kopumā visās ES valstīs rūpniecības apjoms pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem samazinājies par 1,9%, bet eirozonas valstīs - par 1,7%.

Salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, ražošanas apjoms rūpniecībā ES decembrī samazinājies par 4,9% un eirozonā - par 5%.

Lielākais kritums gada laikā bijis Dānijā - par 19,3%, Bulgārijā - par 12,1%, Igaunijā - par 10,7% un Lietuvā - par 8,3%. Rūpniecības apjomi palielinājušies tikai četrās ES valstīs - Rumānijā - par 6,9%, Polijā - par 4,8%, Slovēnijā - par 2,7% un Nīderlandē - par 1,1%.

Latvijā rūpniecība decembrī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo mēnesi, samazinājusies par 3,6%, kas starp visām ES valstīm ir ceturtais lielākais kritums.

Ekonomika

No 4.novembra līdz 4.decembrim lauksaimnieki, kooperatīvi un zinātniskās institūcijas varēs pieteikties 79,748 miljonu eiro atbalstam vairākos pasākumos saimniecību vai uzņēmumu izaugsmes veicināšanai, energoefektivitātes palielināšanai, biodrošības pasākumu ieviešanai un citām aktivitātēm, liecina Lauku atbalsta dienesta (LAD) publiskotā informācija.

Svarīgākais