Pēdējo piecu gadu laikā dubultojušies izdevumi mājokļa uzturēšanai

Pēdējo piecu gadu laikā izdevumi mājokļa uzturēšanai ir dubultojušies un 2009.gadā vidēji mēnesī katra mājsaimniecība šiem mērķiem tērēja 87 latus, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apsekojuma dati par ienākumiem un dzīves apstākļiem.

Ja mājokļu izdevumu īpatsvaram kopš 2005.gada bija tendence samazināties, tad 2009.gadā tas ir nedaudz palielinājies un sasniedza 13,4% no mājsaimniecības rīcībā esošajiem ienākumiem. 2008.gadā mājoklim tika vidēji tērēti 13,1% no mājsaimniecību ienākumiem.

Ievērojami smagāku mājokļa izdevumu nastu izjūt trūcīgās mājsaimniecības. Mājsaimniecības, kuru ienākumu līmenis uz vienu mājsaimniecības locekli ir zemāks, mājokļa izmaksu segšanai 2009.gadā tērēja 29% no to rīcībā esošā ienākuma, savukārt tās mājsaimniecības, kuru ienākumu līmenis ir augstākais uz vienu cilvēku, - nepilnus 9%.

Pērn ievērojami ir pieaudzis to mājsaimniecību īpatsvars, kurām ar mājokli saistītie izdevumi sagādā nopietnas finansiālas problēmas. To mājsaimniecību īpatsvars, kurām šādi maksājumi ir ļoti apgrūtinoši, ir pieaudzis no 28% 2008.gadā līdz 35% 2009.gadā. Situācija ir līdzīga tai, kāda tā bija 2005.gadā, kad mājokļa izdevumus kā ļoti apgrūtinošus raksturoja 36% mājsaimniecību.

Mājsaimniecībām ar zemākajiem ienākumiem uz vienu cilvēku ar mājokli saistītie izdevumi ir ļoti apgrūtinoši. To pērn atzina 50,4% no šai grupai piederošajām mājsaimniecībā. Salīdzinot ar 2008.gadu šo mājsaimniecību skaits ir pieaudzis par 4,4%.

Apsekojuma dati liecina, ka parādi par komunālo pakalpojumu rēķiniem pēdējo 12 mēnešu laikā bija 17% mājsaimniecību. 2008.gadā parādi par komunālajiem pakalpojumiem bija 11% mājsaimniecību. Vairāk šāda veida parādu ir nepilnās ģimenes, kurās viens no pieaugušajiem audzina bērnus, kā arī pāriem ar bērniem.

Nabadzības riskam visvairāk pakļautajās vienas personas mājsaimniecībās, kurās dzīvo 65 gadi un vecākas personas, parādu apjoms pērn bija visai zems. Mājokļa maksājumu savlaicīga nokārtošana nostāda tās smagā finansiālā situācijā, jo gandrīz puse jeb 45% šo mājsaimniecību mājokļa izdevumus raksturoja kā ļoti apgrūtinošus.

Kopējais mājsaimniecību skaits, kurām pēdējo 12 mēnešu laikā ir bijuši parādi par komunālajiem maksājumiem, saskaņā ar 2009.gada apsekojuma datiem sasniedz 145 000, kas ir 1,5 reizes vairāk nekā gadu iepriekš.

Svarīgākais