Dombrovskis izdevumu samazinājumus budžetā redz izdevumu daļā, nevis nodokļu palielināšanā

Premjers Valdis Dombrovskis (TP) turpmākos izdevumu samazinājumus budžetā vairāk redz izdevumu daļā, nevis nodokļu palielinājumā, šodien intervijā Latvijas Radio 4 atzina premjers.

Valdības vadītājs norādīja, ka līdz šim ir iets "pa budžeta izdevumu samazināšanas ceļu" un arī nākamo gadu valsts budžetu sagatavošanā un nepieciešamā budžeta deficīta nodrošinātā viņš dotu priekšroku lielāko daļu deficīta mazināt tieši no izdevumu pozīcijām.

Dombrovskis arī norādīja, ka būtu ļoti labi izbēgt no nodokļu likmju kāpuma, bet, ja valdība nevarēs pietiekami samazināt izdevumu daļu - arī Satversmes tiesa uzskatot, ka valdība nevar mazināt izdevumu daļu -, nāksies vēl vairāk griezt pamatbudžetu vai arī pārskatīt nodokļu politiku. "Neviena no versijām netiek atmesta," sacīja Dombrovskis.

Premjers atzina, ka pēdējie Satversmes tiesas spriedumi nākotnē veicamos budžeta samazinājumus ir tikai palielinājuši.

Piemēram, lai gan paši tiesneši esot nolēmuši, ka tiesnešiem algas nevarot samazināt, Dombrovskis norādīja, ka par šo jautājumu vēl būs jārunā, jo, pēc viņa domām, valdība rīkojusies pareizi un samazinājumi tika veikti proporcionāli visās nozarēs. Daudz kas gan būšot atkarīgs no tā, vai tiesneši varēs solidarizēties ar citām nozarēm, atzina premjers.

LETA jau ziņoja, ka tehniski 2011.gada valsts budžeta projekts tiks sagatavots, tomēr politiskā izšķiršanās būs jāpieņem nākamajai valdībai, uzsver finanšu ministrs Einars Repše (JL).

Tehniskā līmenī strādās un visus priekšdarbus veiks šī valdība, sagatavot arī iespējamos budžeta konsolidācijas priekšlikumus, tomēr konkrētās politiskās izšķiršanās būs jāpieņem jau jaunajai valdībai.

Jau iepriekš Repše uzsvēris, ka turpmākajos divos gados valsts budžeta deficīts būs jāmazina par 800-900 miljoniem latu, uzsvaru liekot tieši uz 2011.gada valsts budžetu.

Svarīgākais