Šogad algas "stavēs uz vietas", bet nākamgad tiek prognozēts mērens atalgojuma pieaugums

© Dāvis Valbaks, f64

2009.gadā 83% Latvijas biznesa organizāciju mēneša pamatalga ir mainīta vismaz vienam darbiniekam. Pēc uzņēmumu vadītāju prognozēm šogad ir paredzama algojuma līmeņa stagnācija, bet jau 2011. gadā tiek sagaidīts mērens algu pieaugums. Par to liecina Fontes grupas janvārī veiktais Atalgojuma prognožu pētījums.

"Šodienas nenoteiktības apstākļos uzņēmumu vadītāji mēģina rast līdzsvaru starp biznesa saglabāšanu un darbinieku motivācijas noturēšanu. Ir pārdzīvots psiholoģiski grūtākais laiks, kad galvenais vadmotīvs bija izdzīvošana. Turpmākais darbs būs atkarīgs no spējas veiksmīgi piesaistīt augsti kvalificētus darbiniekus un pieņemt ar atalgojumu saistītus lēmumus. Šodienas prognozēs vadītāji ir pieticīgi, bet ar zināmu optimisma devu. Ievērojami samazinājies vadītāju skaits, kuri šo gadu gaida ar bažām. Lielākā daļa uzskata, ka šis būs labāks gads par iepriekšējo vai arī tāds pats," saka Fontes grupas vecākā konsultante Inese Kamarūte.

Aizvadītajā gadā darbinieku skaits, kuriem mēneša pamatalga tikusi palielināta, ir ievērojami mazāks par darbinieku skaitu, kuriem mēneša pamatalga nav mainīta vai samazināta. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn lielākajā daļā organizāciju darbinieku mēneša pamatalga tika pārskatīta vienu reizi. Visbiežāk atalgojuma pārskatīšana notikusi pēc organizācijas finanšu rezultātu apkopošanas, darbinieku pārbaudes laika beigām vai attīstības pārrunām.

Lielākajā daļā organizāciju mēneša pamatalga tikusi mainīta 2009.gada pirmajā ceturksnī. Aizvadītajā gadā par aptuveni 20% ir krities izmaksāto prēmiju apjoms. Šogad 46% organizāciju vēl nav nolemts, vai un kad mainīt mēneša pamatalgu. Kopumā uzņēmumu vadītāju prognozes par darba algu izmaiņām 2010.gadā paredz stagnāciju, 2011.gadā lēnu pieaugumu par 2%, bet jau 2012.gadā tiek prognozēts 5% pieaugums.

Kā viena no būtiskām 2009.gada iezīmēm bija uzņēmumā strādājošo skaita samazināšana. Aizvadītajā gadā 76% organizāciju ticis samazināts darbinieku skaits. Turklāt 41% no šīm organizācijām samazinājums bija lielāks par 20%. Arī šogad uzņēmumi plāno samazināt darbinieku skaitu, taču šādi plāni ir tikai 36% organizāciju vadītāju. 33% uzņēmumu plāno darbinieku skaitu nemainīt, 31% - pat palielināt. 65% organizāciju, kurās 2010.gadā tiek plānotas izmaiņas personāla politikā, nesaskata risku zaudēt labākos darbiniekus. Taču 87% organizāciju tiek domāts, kā noturēt savus labākos darbiniekus.

Prognožu pētījumā piedalījās 137 organizācijas, kas darbojas Latvijā. Fontes ir dibināts 1996.gadā un šobrīd ir vadošā konsultāciju kompānija Latvijā, kas piedāvā augstākā līmeņa vadītāju atlasi un risinājumus vispārējā vadībā.

Svarīgākais